På 30 sekunder: Därför är kön till assisterad befruktning för ensamstående så lång. Foto: TT

Brist på personal och pengar är orsaken till lång kötid

Uppdaterad
Publicerad

Det står 200 ensamstående kvinnor i kö för assisterad befruktning på Sahlgrenska i Göteborg och kötiden är den längsta i landet med sina fyra år. Enligt överläkare Ann Thurin Kjellberg är det både personalbrist och brist på pengar som är orsaken till den långa kön.

Det var den 1 april 2016 som Riksdagen sa ja till regeringens förslag om att ensamstående kvinnor ska ges samma möjlighet till assisterad befruktning inom svensk hälso- och sjukvård som gifta par, registrerade partner och sambor. Men trots att lagändringen funnits i drygt 1,5 år har endast två kvinnor hittills fått hjälp med assisterad befruktning.

– Det ska vara säkert och tryggt både juridiskt och medicinskt, så det är många och långa utredningar som ska göras, säger Ann Thurin Kjellberg, överläkare reproduktionsmedicin Sahlgrenska till SVT Nyheter Väst.

Lång utredningsprocess

Enligt henne är det en mycket resurskrävande verksamhet och det är också dyrt att ta in spermadonatorer eftersom det är mycket som ska kontrolleras. Förutom den medicinska och psykosociala utredningen så ska det också göras genetiska analyser av donatorn.

LÄS MER: Ensamstående Johanna drömmer om barn – förväntas köa i fyra år

Enligt Ann Thurin Kjellberg så tar det minst sju månader att följa alla regelverk och utredningar innan en ny spermadonator är godkänd. Dessutom måste spermierna ligga nedfrusna i sex månader för att säkerställa att inte sprida någon eventuell smitta.

– Vi har gjort beräkningar att vi skulle behöva 15 miljoner kronor per år för att kunna hålla undan kön och behandla den här nya patientgruppen, men från politikerhåll förväntas vi klara det med de resurser vi har idag vilket vi inte gör, säger Ann Thurin Kjellberg.

Vill korta köerna

Trots att lagändringen funnits i drygt 1,5 år har endast två kvinnor hittills fått hjälp. Foto: TT

Några 15 miljoner kronor per år får inte donationsverksamheten på Sahlgrenska, däremot har det tillskjutits fem miljoner för 2016, fem miljoner 2017 och åtta miljoner för kommande 2018. Dessutom pågår externa upphandlingar av IVF-behandlingar enligt regionrådet Jonas Andersson (L)

– Vi har gjort upphandlingar nu under hösten på 200-250 IVF-behandlingar hos privata kliniker för att ytterligare korta köerna och vi kommer också att utöka den mängden, säger Jonas Andersson (L) till SVT Nyheter Väst.

Men det här är inte tillräckligt eftersom det enligt Ann Thurin Kjellberg väller in remisser för den här relativt nya patientgruppen.

– Vi försöker febrilt hålla näsan över vattenytan. Vi skulle behöva utöka vår personal och även laboratoriet för att kunna korta kön.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.