Socialminister Annika Strandhäll (S). Foto: TT

Ministern: ”Jag förväntar mig att landstingen löser problemen”

Uppdaterad
Publicerad

Långa väntetider och olika regler beroende på var i landet man bor. Det är verkligheten för ensamstående kvinnor som söker hjälp för assisterad befruktning.

Ansvarig minister, Annika Strandhäll, menar att det är upp till landstingen att se till att lagen efterföljs.

Den som är ofrivilligt barnlös har rätt till assisterad befruktning via inseminering eller IVF. Sedan den 1 april 2016 har ensamstående kvinnor samma lagliga rätt till det som par.

I realiteten är det dock svårt att få hjälp som ensamstående kvinna, då köerna är långa – ibland upp till fyra år.

Socialminister Annika Strandhäll skriver i ett mejl till SVT Nyheter att det är landstingen som har ansvaret.

– Vi har ändrat en föråldrad lagstiftning och gjort det möjligt för landstingen att erbjuda ensamstående kvinnor samma möjlighet som par att få tillgång till assisterad befruktning. Utöver detta har regeringen gjort stora investeringar i välfärden och höjt de generella statsbidragen till landstingen. Det jag kan beklaga är att detta inte skedde tidigare. Nu har landstingen verktygen, jag förväntar mig att de använder dem.

Är det rimligt att man ska behöva vänta så länge på vård?

– Jag förstår att man inte vill vänta en minut längre än nödvändigt. Det är landstingen som äger frågan, men min förhoppning är att de löser de problem som finns så fler får ta del av denna möjlighet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.