Foto: TT

Stödorganisationens hårda kritik: ”Man har inte tid att vänta”

Uppdaterad
Publicerad

Singelkvinnor som vill få hjälp att få barn kan få vänta fyra år i vårdkön. Stödorganisationerna Femmis och RFSU tycker att det görs för lite för att komma åt problemet.

Föreningen Femmis, en stödorganisation för frivilligt ensamstående föräldrar, anser att köerna i vissa landsting är orimligt långa.

– Det är en lång process för många och köerna leder till stress och oro i onödan. Man har inte tid att vänta då ens chanser riskerar att förspillas och då hänvisas man ändå till andra länder, säger ordföranden Sofia Kuno till SVT Nyheter.

”Ställer orimliga krav”

Tillsammans med RFSU driver Femmis frågan om en mer likvärdig tillgång till assisterad befruktning i landet.

– I flera landsting saknas resurser, det är brist på donatorer, både av ägg och sperma, och man gör inte tillräckligt för att rekrytera donatorer. Ett annat problem är att det inte finns något enhetligt regelverk. Man ställer orimliga krav på den som vill ha hjälp, säger Hans Linde på RFSU.

Foto: RFSU

Han anser att det har gjorts för lite förberedelser inför den nya lagstiftningen.

– Riksdagen beslutade för 18 månader sedan att ensamstående skulle ha samma rätt till assisterad befruktning som par, men i verkligheten ser det inte ut så. Vi tycker att det är väldigt problematiskt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.