Bedragarnas Facebook-sida använder ICA:s logga på flera ställen Foto: Polisen

Länsade konto på 90.000 genom ICA-bluff

Publicerad

Polisen varnar för en ny typ av bedrägeri på Facebook. Bedragarna har skapat en ny Facebooksida, som använder ICA:s logga och utger sig för att vara företagets. Genom att lura en äldre kvinna att hon vunnit matpengar lyckades bedragarna länsa hennes konto på 90.000 kronor.

Genom den falska ICA-sidan på Facebook kontaktar bedragarna via direktmeddelanden och berättar att utvalda kunder vunnit femtusen kronor att köpa mat för.

Bedragarna ber sina offer att dela med sig av sina bankdoseuppgifter för att kunna föra över vinstsumman. Bara timmar efter att sidan skapades hade en äldre kvinna givit bedragarna full tillgång till sina konton som omgående tömdes på 90.000 kronor.

– Det här är helt nytt, så omfattningen av hur många som drabbats vet vi inte, säger Jan Olsson vid polisens nationella bedrägericenter till SVT Nyheter.

Slussas via målvakter

Polisen vet inte vilka som ligger bakom det fräcka upplägget, men har skickat ut en brådskande varning. Man har bara lyckats följa pengarna mellan olika målvakters bankkonton.

– Tittar man på konversationerna så ser vi att de är dåligt översatta till svenska, så det är sannolikt någon slags liga som agerar utanför Sverige som opererar mot svenskar, säger Jan Olsson.

”Allvarligt”

ICA har nu gått ut med en varning på sin hemsida och på sin riktiga Facebooksida.

– Det är allvarligt. Vi har anmält detta till Facebook, säger Ola Fernvall som är presschef på Ica-gruppen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer