-Det är inte alltid ett fall når upp till brottsnivå, i andra fall utgår vi från att polisens prioriterings- ordning gör att anmälan kommer att läggas ner, säger Gertrud Lehmann, utredningschef på Länsförsäkringar.
Mellan åren 2003-2007 nekade Länsförsäkringar utbetalningar i 5.000 ärenden till ett sammanlagt värde av en halv miljard kronor.
Ett allvarligt brott
Trots att svenskarna är överens om att försäkringsbedrägeri är ett allvarligt brott så förekommer ofta fusk eller ”påplussning” som det ibland kallas. Det kan exempelvis handla om överdrivna fysiska eller psykiska besvär när det gäller hur skadan påverkar det dagliga livet. En del kan ange att de fått omfattande fysiska besvär samtidigt som de arbetar heltid eller ägnar sig åt aktiva fritidsintressen.
-Tyvärr måste vi konstatera att försäkringsbedrägerier förekommer och en låg uppskattning är att uppemot 10-15 procent av alla skadeutbetalningar kan vara felaktiga. Vi upptäcker felaktigheter i ungefär hälften av de ärenden där särskilda utredningar görs, säger Gertrud Lehmann, utredningschef på Länsförsäkringar AB och fortsätter:
Viktigt förebygga brott
-Vi arbetar allt vi kan med att försöka förebygga försäkringsfusket och komma tillrätta med den här typen av bedrägerier bland annat genom interna utbildningar, nationella och internationella samarbeten med polis, myndigheter och vården, branschsamarbeten samt information till våra kunder och allmänheten. Om vi kan bidra till att antalet försäkringsbedrägerier reduceras kan ju också försäkringspremierna för våra kunder på sikt bli lägre.
Länsförsäkringars undersökning
>Nära 9 av 10 svenskar anser att bedrägeri mot försäkringsbolag är ett mycket allvarligt brott. 13 procent tycker att försäkringsbedrägeri inte är så allvarligt.
>En större andel äldre än yngre ser försäkringsbedrägeri som ett mycket allvarligt brott. 90 procent av 40-69-åringarna ser mycket allvarligt på
försäkringsbedrägeri mot 76 procent av 16-24-åringarna.
>Bland de som tjänar mindre än 10 000 kronor i månaden är det något vanligare än i övriga inkomstgrupper att man ser försäkringsbedrägeri som något inte så allvarligt.
>Geografiskt finns det också skillnader. 90 procent av invånarna i Dalarna ser mycket allvarligt på försäkringsbedrägeri mot 82 procent av invånarna i Skåne län.
>Totalt har 13 052 svenskar mellan 16 och 69 år intervjuats av Hermelin Nordic Research på uppdrag av Länsförsäkringar. Resultaten är uppdelade på kön, ålder, inkomst och län.
Källa: Länsförsäkringar