Foto: Scanpix

Lärarförbundet: ”Det är ett allvarligt läge”

Uppdaterad
Publicerad
Det fria skolvalet är en anledning till resultaten i Pisaundersökningen. Det menar Lärarförbundet, som nu vill se en blocköverskridande överenskommelse om skolan.

Eva-Lis Sirén, förbundsordförande för Lärarförbundet, ser allvarligt på de svenska resultaten i Pisaundersökningen.

– Sverige förlorar ju på alla fronter och det är ett allvarligt läge. Vi tappar både de svagaste eleverna och men också de mest högpresterande. Det är den bristande likvärdigheten som helt enkelt är priset Sverige fått betala för det fria skolvalet och det kan vi aldrig acceptera, säger hon.

Anledning till nedgången är enligt Lärarförbundet att politiken inte levererat det skolan behöver för att klara sitt uppdrag. Eva-Lis Sirén vill se åtgärder runt resursstyrningen, bättre arbetsvillkor för lärarna och att elever som behöver stöd får det.

– Det måste tas stora och nya tag som leder politiken i rätt riktning. Skolan är värd betydligt bättre samsyn och en blocköverskridande överenskommelse, det har saknats under lång tid. Man måste lägga den politiska prestigen åt sidan.

Är du förvånad över resultaten?

– Vi har sett att det här är en utveckling som pågått under lång tid. Men vi har också sett att politiken varit inriktad på systemförändringar och mängder av reformer.

Men många reformer började gälla först 2011?

– Vi vet att det finns länder som kan vända under kort tid. Det är inte en fråga om trettioårsperioder, det går att vända på kortare tid och det är det Sverige bör ta sikte på nu.

Även Lärarnas Riksförbund anser att mer måste göras för att få resultaten att lyfta.

– Den svenska skolan måste befrias från det dubbelkommando mellan staten och huvudmännen som idag gör att förändringar inte kan ske snabbt och kraftfullt nog. Först då kan kunskapsresultaten och likvärdigheten förbättras, säger Lärarnas Riksförbunds ordförande Bo Jansson, enligt ett pressmeddelande

Dagens skolhuvudmän har inte tagit ett tillräckligt ansvar för skolan de senaste tjugo åren, skriver förbundet som nu kräver att staten tar över styrning och finansiering av skolan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Pisa-rapporten 2013

Mer i ämnet