Foto: TT

Lärarförbundet: Det är fruktansvärt nonchalant

Uppdaterad
Publicerad

Lärarförbundet riktar stark kritik mot att folkpartiledaren Jan Björklund fortfarande vill införa betyg från fjärde klass. Detta trots att flera forskare, efter en genomgång, hävdar att det inte finns några bevis för att det förbättrar skolresultaten. – Det här är fruktansvärt nonchalant. Han avfärdar vetenskap och beprövad erfarenhet, säger förbundsordföranden Johanna Jaara Åstrand till SVT.

Vid en presskonferens i dag, som egentligen handlade om Folkpartiets integrationspolitik, fick Jan Björklund frågor om den sammanställning av forskning kring betyg i lägre åldrar, som blev offentlig i dag. Flera forskare vid Vetenskapsrådet kommer till slutsatsen att det inte finns något stöd för att tidiga betyg generellt ger bättre resultat i skolan.

Jan Björklund menar däremot att de länder som placerat sig högt i PISA-undersökningarna har det gemensamt att de ger betyg tidigt. Dessutom menar Björklund att det finns forskningsstudier som visar på positiva samband.

”Det här är inte klokt”

Att den före detta skolministern, trots massiv kritik från lärarfacken, skolmyndigheterna och regeringen ändå vill genomföra ytterligare en betygsreform upprör Lärarförbundets ordförande.

– Det här är inte klokt. Nu får det helt enkelt räcka. Björklund måste fokusera på politik och lämna forskningen åt forskarna, säger Johanna Jaara Åstrand.

Beprövad erfarenhet

Jan Björklund menar att det finns omfattande internationellt beprövad erfarenhet som gör gällande att det är effektivt med tidiga betyg i skolan. Men Johanna Jaara Åstrand menar att han borde lyssna mer på den beprövade erfarenheten bland de svenska lärarna.

– Vi säger att vi är emot, forskningen är emot och skolmyndigheterna. Att då avfärda hela expertisen. Det är inte klokt. Jag undrar om öronen har trillat av Jan Björklund, säger Jaara Åstrand.

En av forskarna, Christian Lundahl, som i dag presenterade sin kartläggning av det aktuella forskningsläget är också kritisk till att Björklund inte vill lyssna.

– Det har han aldrig gjort. Han har ofta avfärdat pedagogisk forskning. Att så kategoriskt döma ut den här sammanställningen känns som ett väldigt selektivt sätt att förhålla sig till forskning, säger Christian Lundahl.

”Ansvarslöst med ny reform”

Christian Lundahl hävdar med bestämdhet att det inte finns någon forskning som visar att betyg i låg ålder ger bättre resultat. Han menar att det är ansvarslöst att genomföra en ny betygsreform innan man hunnit utvärdera den förra, då betyg i sexan infördes.

–Den här otåligheten göra att det inte är för barnens bästa. Det handlar om att skapa politiska och ideologiska skillnader, säger Lundahl.

– Jag förutsätter att Jan Björklund börjar lyssna och tar till sig av vad expertisen har att säga. Jag kan inte tro att alliansen står bakom Björklund i de här uttalandena, säger Johanna Jaara Åstrand.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer