Eva-Lis Sirén Foto: Jonas Ekströmer, TT

Lärarförbundet: Rektor måste få neka extrempartier

Uppdaterad
Publicerad

Rektorer måste ha rätt att avvisa partier som inte delar skolans värdegrund. I väntan på en lagändring som tillåter det bör skolor säga nej till alla partier, säger Lärarförbundets ordförande Eva-Lis Sirén.

Hon invänder mot beskedet från Skolverket och JO om att skolor måste ta emot alla partier eller inga alls. Inför risken att tvingas ta emot rasistiska och nazistiska partier bör rektorer neka alla partier tillträde, tills reglerna ändras, anser hon.

– Det här handlar om oförenliga regelverk. Lärarna har hamnat i en alldeles omöjlig situation. Skollag, läroplan och yrkesetik ger lärarna i uppdrag att både förhindra och förebygga kränkningar beroende på ursprung, religion och kön. Det är vårt huvuduppdrag. Samtidigt säger övrigt regelverk att vi ska släppa in alla partier, säger Eva-Lis Sirén i Gomorron Sverige.

– Vi beklagar det här eftersom vi vill att eleverna ska delta i demokratisk debatt. Så kan inte partierna komma till skolan för att vi riskerar elevernas situation så får skolan komma till partierna.

Upprörda reaktioner

Både hon och Sveriges elevråds förbundsordförande Mimmi Garpebring berättar att de har tagit emot upprörda reaktioner från lärare och elever i skolor där antidemokratiska partier har släppts in.

– Man kan i ett extremläge komma i en sådan situation att ett judiskt barn tvingas försvara sig mot nazister, och det visar ju hur fel det har blivit, säger Eva-Lis Sirén.

Men att tysta alla partier är ju en väldigt drastisk åtgärd?

– Nazism och rasism ska naturligtvis bemötas, men det är en uppgift för vuxna – inte för barn.

”Skolan behöver vara del av samhället”

Att tacka nej till besök från alla partier är alltså en nödåtgärd. I första hand vill Eva-Lis Sirén se en lagändring.

– Rektor ska ha möjligheter att säga nej till antidemokratiska, rasistiska eller nazistiska partier, säger hon.

Mimmi Garpebring håller med.

– Naturligvis är det jättebeklagligt om man ska stänga ute politiken från skolan, eftersom skolan behöver vara en del av samhället och vice versa. Men man ska inte i skolan behöva utsättas för ett ifrågasättande av om man ens får existera.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.