Lärarvikarier guldgruva för bemanningsföretagen. Det största bolaget, Lärarförmedlarna, har 600 vikarier att hyra ut. Sedan 2009 har bolaget växt med 500 procent till en omsättning på 80 miljoner kronor förra året. ”Vi är jättebra på det vi gör”, säger Patricia Kimondo, VD och ägare till Lärarförmedlarna. Foto: SVT NYHETER

Lärarvikarier guldgruva för bemanningsföretagen

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler lärarvikarier kommer till skolorna via bemanningsföretag. Uthyrningen av lärare har mer än fördubblats på fem år. Och det finns pengar att tjäna visar SVT Nyheters granskning – flera av bolagen har gett ägarna mångmiljonbelopp i utdelning.

– Det blir dyrare för skolan, så kunde vi undvika det så skulle det vara bra, säger Tomas Hultquist, rektor på Engelbrektsskolan, en av de grundskolor i Stockholm som lägger mest pengar på inhyrda lärarvikarier.

Engelbrektsskolan betalade förra året en bra bit över en halv miljon kronor enbart till det största bolaget, Lärarförmedlarna, visar SVT Nyheters granskning.

– Vi måste gå via bemanningsföretagen. De finns på marknaden och har tagit hand om de vikarier som vi kanske annars skulle använda oss av själva, säger Tomas Hultquist.

Växt med 500 procent

Det största bolaget, Lärarförmedlarna, har 600 vikarier att hyra ut. Sedan 2009 har bolaget växt med 500 procent till en omsättning på 80 miljoner kronor förra året.

– Vi är jättebra på det vi gör, säger Patricia Kimondo, VD och ägare till Lärarförmedlarna.

– Skolorna behöver bara ringa ett samtal, och så löser vi problemen med att få fram vikarier vid kort, oplanerad frånvaro.

Merparten obehöriga

Merparten av lärarna som Lärarförmedlarna hyr ut är obehöriga, ofta studenter som vill jobba extra bredvid studierna, men det finns även behöriga lärare, bland annat sådana som gått i pension.

Hittills har större delen av branschen varit koncentrerad till Stockholm och kommunerna runtomkring, men Lärarförmedlarna startar nu kontor även i Göteborg, Malmö, Linköping och Uppsala.

Och det finns pengar att tjäna. SVT Nyheters granskning av de största bolagen i branschen visar att de kunnat ta ut aktieutdelning på sammanlagt 25 miljoner kronor de senaste fem åren. Under tiden har branschen växt från cirka 100 miljoner i omsättning till en bit över 200 miljoner kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.