Visa alla (2)
Visa alla (2)

Läraryrket lockar igen

Uppdaterad
Publicerad

Lärarutbildningarna lockar studenter igen. Det visar nya siffror över antalet sökande. Framför allt är det förskollärarutbildningen som lockar.

Häromdagen gick ansökningstiden ut för att söka utbildningar på högskolor och universitet. Och totalt sett ökade ansökningarna med sex procent. Men de olika lärarutbildningarna lockade procentuellt fler – 15 procent fler hade sökt dessa som förstahandsval än i fjol.

– Det faktum att det skrivits mycket om lärarutbildningarna påverkar säkert många. Man får upp ögonen för utbildningen och tar reda på vad det innebär och möjligheterna på arbetsmarknaden, säger Tuula Kuosmanen, chef på ansökningsenheten vid Universitets- och högskolerådet.

”Lite förvånad”

Mest har ansökningarna till förskollärarutbildningen ökat, med 30 procent. Tuula Kuosmanen säger till SVT att det troligen beror på att det saknas många förskollärare i dag och att chansen att få jobb efter utbildning är stor.

Också ansökningarna till grund- och ämneslärare har ökat, med 12 respektive 13 procent.

– Jag är lite förvånad, säger Tuula Kuosmanen, vid Universitets- och högskolerådet. Men det är förstås glädjande med tanke på lärarbristen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer