Dricksvattnet i flera svenska kommuner kan innehålla för höga halter av perfluorerade alkylsyror som i djurförsök har visat sig vara skadliga för kroppen, bland annat genom att påverka reproduktionsförmågan, immunförsvaret och ge leverskador, skriver Dagens Nyheter.
– Det kan handla om en tickande miljöbomb. Jag är väldigt bekymrad och nu måste vi få veta omfattningen på det här problemet. säger säger Livsmedelsverkets generaldirektör Stig Orustfjord till DN.
Snabbutredas
Kemikalierna leder inte till akut förgiftning, utan kan i stället innebära en långsiktig hälsorisk eftersom de lagras i blodet i upp till fem år. Bakom larmet står Livsmedelsverket som därför ber landets kommuner att redovisa om halterna i dricksvattnet befinner sig inom de tillåtna värdena, men går inte ut med en avrådan från att fortsätta dricka kranvatten som ännu inte testats.
– Jag vill vara tydlig och säga att jag vill inte att människor ska bli jätterädda, snarare att kommunerna ska bli bekymrade och kontrollera att medborgarna inte fortsätter att få i sig detta ämne, säger Livsmedelsverkets generaldirektör Stig Orustfjord till TT.
Kemikalierna har upptäckts i dricksvattentäkter i Ronneby, Botkyrka och Uppsala, och kommer sannolikt från brandskum som under tidigare år använts på brandövningsplatser.
– Det här är ett larm som jag klassar som värre än larm om bekämpningsmedel och annat i maten. Det här kan vara i klass med dioxin, Livsmedelsverkets generaldirektör Stig Orustfjord till DN.