Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vilka uppgifter efterfrågas om reservkraftverken och hur känsliga är de? Hör Tommy Albinsson, beredskapssamordnare i Falun om den misstänkta kartläggningen. Foto: Johan Nilsson/TT

Larm om misstänkt kartläggning av landets elberedskap

Publicerad

Reservkraftverken är avgörande för att samhället ska fungera i kris och krig.

Nu varnar Försvarsmakten och länsstyrelserna för ett misstänkt försök till kartläggning av kommunernas uthållighet.

– Bara risken att det kan vara en antagonist gör att det finns anledning för oss att uppmärksamma, säger Henrik Häggström, försvarsdirektör på Länsstyrelsen i Stockholm.

Detaljerad information om kommunernas uthållighet vid strömavbrott, nyckelpersoner, och uppgifter om vilket bränsle som används i reservkraftverken.

Det är några av frågorna som kommit in som begäran om allmän handling till merparten av landets kommuner sedan början av februari.

– Jag är nog ganska övertygad om att det är främmande makt som är intresserad av den här typen av uppgifter, säger Tommy Albinsson, beredskapsstrateg i Falu kommun.

Avgörande uppgifter

Både Försvarsmakten och länsstyrelserna har reagerat på vad man i myndighetshandlingar beskriver som ”misstänkt kartläggning”.

– Vi vet egentligen väldigt lite om vem det är som ligger bakom, om det är en antagonist, en statsaktör, eller om det är en enskild individ som av olika anledningar har begärt ut den här informationen, säger Henrik Häggström på Länsstyrelsen i Stockholm.

Han menar att uppgifterna som efterfrågats handlar om skyddsvärd information, som är avgörande för att upprätthålla samhällskritiska funktioner i händelse av krig eller kris, men också i fredstid. Länsstyrelserna har nu varnat kommuner och myndigheter över hela landet och man har även rapporterat händelsen till Säkerhetspolisen.

– Att den här typen av reservkraftstationer blir måltavlor att slå ut i händelse av krig är väl inte en orimlig tolkning, säger Henrik Häggström.

Bekräftar hotbilden

Säpo vill inte kommentera det enskilda ärendet men bekräftar främmande makts pågående kartläggning av samhällsviktig infrastruktur i Sverige.

– En viktig del att kunna göra, är att ha koll på ett lands infrastruktur, det vill säga elförsörjning och telekommunikation, för att kunna störa vid behov och skapa ett tryck mot ett samhälle. Det är saker vi sett under väldigt lång tid att man intresserar sig för i Sverige, säger kontraspionagechefen Daniel Stenling.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.