Syftet med stickprovskontrollen var att kontrollera förekomsten av polycykliska aromatiska kolväten (PAH), en grupp ämnen som kan vara cancerframkallande. Foto: TT

Larmet: Förbjudna ämnen i många handtag

Uppdaterad
Publicerad

Verktyg, gummiskrapor, träningsredskap, barnvagnar, cyklar och mopeder. Mjuka handtag finns nästan överallt. Vissa innehåller cancerframkallande ämnen, visar en granskning av Kemikalieinspektionen.

Syftet med stickprovskontrollen var att kontrollera förekomsten av polycykliska aromatiska kolväten (PAH), en grupp ämnen som kan vara cancerframkallande.

– PAH:er är egentligen en restprodukt från petroleum när man tillverkar plast eller syntetiskt gummi, säger Camilla Westlund, inspektör vid Kemikalieinspektionen.

LÄS MER: Dolda plasten i dina kläder – så förpestar den havet

Ämnena är färglösa, men finns i bland annat svart sot, varför inspektionen riktade in sig på mjuka produkter av svart gummi eller plast. I undersökningen ingick 58 produkter och i fem av dessa hittades förbjudna PAH:er och i samtliga andra hittades PAH:er som ännu inte har reglerats, men där misstanke om cancerframkallande egenskaper finns.

Farlig hammare

– Det var lite förvånande att vi hittade dem i samtliga produkter, säger Camilla Westlund.

LÄS MER: Så plastbantar du

Bland annat hittades förbjudna ämnen i en hammare från Jula, en gummiskrapa från Granngården och XXL samt i diverse gummihandtag till cyklar, mopeder och träningsredskap.

– Hammaren innehöll både förbjudna PAH:er samt kortkedjiga klorparaffiner och otillåtet höga halter av bly, säger Camilla Westlund.

Kortkedjiga klorparaffiner, som misstänks vara cancerframkallande och skadar vattenlevande organismer, hittades även i en yogamatta.

”Omöjligt att veta”

Men hur ska jag som konsument veta om en produkt innehåller förbjudna ämnen eller inte?

– Det är omöjligt. Det går inte att se på dem. För PAH:er kan man lukta på dem, eftersom de kan lukta starkt. I slutändan är det företagens ansvar att det finns system för att säkerställa att det inte hamnar förbjudna ämnen på marknaden.

LÄS MER: Åtta sätt att minska på plasten

Den aktuella undersökningen resulterade i att totalt åtta företag anmäldes till åklagare för misstänkta miljöbrott och är en del av inspektionens handlingsplan om en ”giftfri vardag”.

– Det är vår målsättning och vi gör så gott vi kan, men det är också upp till företagen att leverera, säger Camilla Westlund.

Fakta: Mjuka leksaker

Leksaker för barn och vuxna består också ofta av mjuk plast eller gummi.

En tidigare undersökning av Kemikalieinspektionen visar dock att sexleksaker ofta innehåller betydligt färre förbjudna kemikalier än vad som finns i leksaker för barn.

Genomgången visade till och med att sexleksaksbranschen borde ses som föredömen för andra.

Av de 44 produkter som undersöktes av Kemikalieinspektionen innehöll endast en skadliga kemikalier. Det kan jämföras med en granskning av barnleksaker där det upptäcktes förbjudna ämnen i 15 procent av produkterna.

Källa: Kemikalieinspektionen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.