Larmet från kommunerna: Bristen på skyddsmaterial ”akut”

Uppdaterad
Publicerad

Bristen på skyddsmaterial har blivit akut hos landets kommuner. Det framgår av en ny rapport som SVT tagit del av.

Allt fler kommunala verksamheter rapporterar om coronasmitta hos personal eller boende.

Coronapandemin

Sveriges länsstyrelser sammanställer löpande kommunernas ”lägesbilder” när det gäller coronasmittan och skickar en sammanfattning till regeringen.

SVT har tagit del av den senaste, från den 27 mars, där följande uppges gälla generellt för alla län: ”Akut materialbrist på skyddsutrustning i kommuner (har ökat akut) och regioner (handsprit, munskydd och visir).”

Länsstyrelser olika långt framme

Regionernas materialbehov samordnas sedan tidigare av Socialstyrelsen, medan kommunerna nu ska få stöd från länsstyrelserna.

På flera håll har länsstyrelserna redan börjat samla in behoven. SVT har begärt ut en del av förteckningarna, som visar på mycket stora behov.

”Inga visir i dagsläget, mycket få munskydd, enstaka skyddsglasögon” heter det från en kommun. ”Vi har för normal förbrukning i dagsläget, men inte för att kunna vårda flera coronasmittade” från en annan. ”Enormt stort behov av skyddsutrustning” från en tredje.

Länsstyrelserna har kommit olika långt med insamlingen. Medan till exempel Dalarna och Uppland redan är i gång, så uppger flera att man väntar på ett tydligare besked från Socialstyrelsen och MSB om hur samordningen ska se ut.

”Vi inväntar ett förtydligande runt detta. Vi förbereder för att kunna ta del av detta och börja jobba med det” skriver till exempel länsstyrelsen i Södermanland till SVT.

Vet du mer om läget inom hemtjänst eller äldreomsorg? Kontakta SVT:s reporter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet