Smittspårning pågår efter att två personer med hemtjänst har konstaterats sjuka. Foto: Jessica Gow/TT

Första fallen av corona inom Växjös äldreomsorg

Uppdaterad
Publicerad

Två personer som har hemtjänst i Växjö har drabbats av covid-19 och vårdas på sjukhus. Nu ändrar kommunen på rutinerna inom äldreomsorgen.

Det första fallet uppdagades i fredags och det andra på måndagen, berättar Carina Yngvesson, medicinskt ansvarig sjuksköterska på Växjö kommun.

– Det är naturligtvis tråkigt. Men vi har planerat för att det kan komma hit och har rutiner för att hantera det.

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Ändrade rutiner

Från och med i fredags har rutinerna i kommunen ändrats. Alla omsorgstagare med luftvägssymptom ska provtas för corona och möta personal med skyddsutrustning som skyddsförkläden, munskydd eller visir.

Hemtjänstpersonal som varit hos de drabbade personerna har också varit hos andra äldre, och nu pågår smittspårning för att fånga upp om fler inom omsorgen är sjuka.

Hur ser det ut med tillgången på skyddsutrustning?

– Just nu har vi så vi klarar riktlinjerna, men får vi många insjuknade är vi sårbara. Vi väntar just nu på mer leveranser, säger Carina Yngvesson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Mer i ämnet