Foto: Gorm Kallestad

Larmet från kommunerna om assistansen: ”Mycket oro och förtvivlan”

Uppdaterad
Publicerad

Personer som förlorat sin statliga assistans hänvisas i dag till kommunerna. Men i sju av tio kommuner leder det till ekonomiska påfrestningar, och många larmar om stor oro i SVT Nyheters undersökning.

I flera kommuner har man behövt skära ner på andra verksamheter för att klara de ökade kostnaderna för att hjälpa personer som förlorat sin assistans från Försäkringskassan, visar en kartläggning som SVT Nyheter gjort.

Av de 223 som svarat uppgav 144, eller nästan 67 procent, att de har fått ökade kostnader från och med 2017 i och med Försäkringskassans hårdare tolkning.

I Halmstad har man dragit ner på både bemanning i gruppbostäder och boendestöd, sjuksköterskor och annan legitimerad personal och socialsekreterare.

Andra insatser ökar

Dessutom får det följder för de som förlorat rätten till assistans, oftast får de “hemtjänst i kombination med ledsagarservice och på barnsidan lite mer korttidsvistelse, skriver de.

I Haninge skriver man också att andra insatser inom LSS ökar och att hemtjänst kan vara en konsekvens. “Sämre kvalité för brukare då andra insatser inte ger samma möjlighet till kontinuitet bland personalen.”

Jönköping skriver att “Förutom en blödande ekonomi har den strängare tolkningen på dubbelbemanning slagit hårt mot arbetsmiljön. Vi har svårt att rekrytera personliga assistenter och behålla dem. Svårt att behålla chefer. Medborgare som har fått helt andra förutsättningar i livet på grund av indragen assistans. Mycket oro och förtvivlan.”

”Oro bland brukarna”

Också i Olofström får de problem med ett minskat antal timmar. “Ur arbetsmiljösynpunkt är de omöjligt att genomföra uppdraget med så få timmar.”

Mullsjö vittnar också om högre arbetsbelastning och ekonomiska konsekvenser. “Exempelvis att det måste sparas in på övriga verksamheter (på grund av det ekonomiska läget). Oro bland de drabbade brukarna.”

Kristianstad tar också upp ökade kostnader men också hur det påverkar de drabbade: “Framför allt leder alla förändringar och ändringar fram och tillbaka till en osäkerhet och en otrygghet för brukarna, de som LSS och assistans är till för. Det sistnämnda är egentligen det som är sorgligast och värst. Om man vill komma åt fusk inom assistansen – som absolut finns – så finns det andra sätt att göra det än att dra in förmåner för de som allra mest behöver dem.”

”Får psykologiska effekter”

I Alvesta svarar man att det också får psykologiska effekter: “När det försvinner 3,1 mkr ur den planerade intäkten får det effekt både rent ekonomisk – det är en ny kostnad som innebär att något annat måste prioriteras bort. Men också på framtidstron hos chefer och medarbetare. Eftersom vi arbetar hårt med att komma i balans efter ett antal år med underskott blir det också en psykologisk effekt.”

Båstad: “Ökat behov av LSS insatsen §9:9 Bostad med särskild service för vuxna. Stor ökning av ansökningar hos kommunens LSS-handläggare vilket har påverkat arbetsbelastningen otroligt mycket och därigenom arbetsmiljön väldigt negativt.”

Stockholm tar också upp arbetsbelastningen i sitt svar: “De stramare reglerna har inneburit en ökad kostnad för kommunen samt ökad arbetsbelastning för kommunens handläggare. Kommunens handläggare har i högre utsträckning än tidigare behövt bistå den sökande med hjälp att överklaga försäkringskassans avslagsbeslut.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.