Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vår granskning visar de företag som Ivo inte stoppat, och vad familjehemskonsulenternas bolagsstyrelser har för varningsflaggor. Foto: Håkan Claesson/SVT, Grafik: Anna-Maria Marklund/SVT

Larmet inifrån Ivo: Vi lyckas inte stoppa de kriminella

Uppdaterad
Publicerad

Inspektionen för vård och omsorg ska stoppa kriminella från att driva omsorgsföretag. Men enligt Ivo-anställda, som SVT har pratat med, försvåras det av en tungrodd byråkrati.

– Oseriösa aktörer får fortsätta trots att de kunnat stoppas, säger en kritisk anställd.

För två år sedan skakades Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, av en skandal när SR avslöjade att en inspektör mörkat missförhållanden på ett flickhem i Mellerud.

Efter skarp kritik har myndigheten nu skärpt rutinerna för att förhindra jäv, minska ensamarbete och öka “fyra ögon-principen” – det vill säga att minst två personer ska ha insyn i besluten.

Sedan förra hösten har Ivo nya regler. När inspektören som varit ute på inspektion vill fatta beslut om att dra in ett tillstånd går det genom sex olika nivåer av mellanchefer och jurister innan beslut kan fattas, enligt information som SVT har fått.

– Myndighetens ineffektivitet och bristande tillit till medarbetarna gör att man måste ta ställning till om man orkar strida innan man formulerar beslut, säger en kritisk anställd som vill vara anonym.

– Det finns exempel på att man i stället föreslår ett mindre ingripande beslut, säger källan.

Kritik från revisioner

Ivos brister i effektivitet och rättssäkerhet har kritiserats i flera år i interna revisioner och av Riksrevisionen, JO och JK. 

I årsredovisningen framkommer att Ivo även 2022 varit mindre effektiv i återkallelse av tillstånd än tidigare. Det beror på att man ökat kvaliteten, skriver ledningen.

Anställda som SVT har pratat med menar att det i stället beror på att besluten har fastnat högre upp – och att det finns en rädsla för att fatta beslut.

Ann Einerth, avdelningschef på Ivo region Öst, menar att det är viktigt att besluten håller om de överklagas.

– Att beslut fattas av en ansvarig chef utifrån en beredningsordning är nödvändigt för att säkerställa att besluten är objektiva, rättssäkra och enhetliga. Ett återkallat tillstånd medför stora konsekvenser för ägare, personal och brukare, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.