Foto: Johannes Björklund

”Mitt hjärta klarar inte en tredje smäll”

Publicerad

Lars-Gunnar Björklund, 67, har överlevt en stroke, två hjärtstopp och har diabetes. Men coronaviruset skulle han förmodligen inte överleva, enligt hans läkare. Det är min pappa.

Hör hans historia och situation i klippet ovan.

Statistik från utbrottet i Kina visade att den åldersgrupp som drabbats hårdast är 80 år eller äldre, där 14,8 procent avlidit till följd av coronaviruset. Statistiken visar även att risken för att dö ökade om patienten också hade en underliggande sjukdom.

Studien pekar ut ett antal underliggande sjukdomar. Så här ser dödligheten ut i patientgrupper som också smittats av coronaviruset:

  • Hjärt- och kärlsjukdom: 10,5 procent
  • Diabetes: 7,3 procent
  • Kronisk luftvägssjukdom: 6,3 procent
  • Högt blodtryck: 6 procent
  • Cancer: 5,6 procent
  • Ingen bakomliggande sjukdom: 0,9 procent

Siffrorna baseras på 44 672 konstaterade fall och publicerades i en studie 11 februari. Det bör också poängteras att siffrorna är osäkra och att det pågår studier för att förstå mer kring dödligheten av covid-19.

Källa: Folkhälsomyndigheten, Novel coronavirus pneumonia emergency response epidemiology team

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.