Foto: SVT / arkiv

”Störande av politiska möten allt vanligare”

Uppdaterad
Publicerad

Lars Nord, statsvetare och professor vid Mittuniversitetet, jämför det som hände i Stöde på fredagen med liknande händelser den senaste tiden där högerextrema grupper stört politiska möten.

– Samma tillvägagångssätt inträffade till exempel under årets Almedalsvecka, säger han.

Allt tyder på att aktionen i samband med Liberalernas kampanjmöte i Stöde i Sundsvalls kommun på fredagseftermiddagen var planerad.

– De agerade väldigt målmedvetet, de hade åkt upp hit från Stockholm för det här ändamålet och de hade filmkamera och mikrofon. Dessutom hade vi fått förvarning om att något skulle kunna komma att hända vid mötet i Stöde, säger Catrin Eliasson, ordförande för Liberalerna i Sundsvall som var med vid kampanjmötet.

”Intervjuade” L-politikerna

De båda männen, som tillhör en högerextrem rörelse med kopplingar till antisemitiska och nazistiska organisationer, började ”intervjun” med de närvarande L-politikerna med att ställa frågor om sjukvården som är den största valfrågan i Västernorrland.

Men ganska snart styrde männen in samtalet, som snabbt blev allt hetsigare, på rörelsens hjärtefråga: en teori om en konspiration inom bankväsendet.

Följer ett mönster

Händelsen följer ett mönster. Det har hänt vid flera tidigare tillfällen på senare tid att representanter för högerextrema organisationer dykt upp vid politiska sammankomster, även på små orter i landet.

Där har de försökt – och i vissa fall också lyckats  – ta över mötena och genom ett högljutt och störande uppträdande styrt diskussionerna till deras egen agenda.

”Allt vanligare”

– Den här typen av händelser tycks bli allt vanligare. Samma tillvägagångssätt med att på olika sätt störa andras möten inträffade till exempel under årets Almedalsvecka, säger Lars Nord, statsvetare och professor vid Mittuniversitetet.

Vilket är syftet tror du?

– Tanken bakom är förmodligen att det ger mer medial uppmärksamhet och syftar till att skrämma andra genom ett aggressivt beteende, säger Lars Nord.

”De ville bara förstöra”

Ingeborg Wiksten, Liberalernas förstanamn på regionlistan i Västernorrland, var med vid mötet i Stöde på fredagen när de båda aktivisterna dök upp.

– Det var inte ute efter någon seriös diskussion. De ville bara förstöra vårt kampanjmöte och få oss att ge upp och packa ihop, säger Ingeborg Wiksten som polisanmält händelsen som ofredande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.