”När vi kommer till makten ska socialdemokraterna förintas”. Härnösandspolitikern Sara Nylund (S), toppnamn i regionvalet, chockades av mannens hot. Händelsen är nu polisanmäld. Foto: Pierre Ragnehag, SVT

Toppolitiker polisanmäler efter hotfulla kommentarer

Uppdaterad
Publicerad

Sara Nylund, socialdemokraternas andranamn på listan till regionvalet blev skakad efter en incident i samband med valarbete på Stora torget i Sundsvall. En man i 35-årsåldern ansåg att ”socialdemokrater bör förintas”. Nylund har valt att polisamäla händelsen.

Sara Nylund befann sig häromdagen med några partikamrater på Stora torget i Sundsvall för bedriva valkampanj.

Vid torget har som vanligt en rad partier ställt upp sina tält och valstugor under valrörelsen.

Val 2018 Sundsvall

”Socialdemokrater ska förintas”

Plöstligt närmade sig en person Nylund och började samtala. Mannen var i 35-årsåldern och uppges ha uppträtt städat, men när han började prata blev hon chockad;

– Han sa till mig ”att du kan vara hur trevlig du vill, men när vi kommer till makten kommer socialdemokrater och liknande att förintas”, berättar Sara Nylund.

Mycket obehagligt

Hon uppfattade hela både ordvalet och situationen som mycket obehagligt och polis hämtades till platsen. De förmådde mannen att flytta sig från valstugan. Mannen ska ha burit i en kampanjknapp med texten ”SD”.

Nylund har valt att polisanmäla händelsen. Rubriceringen blir ofredande alternativt olaga hot.

Tvåa på regionlistan

– Jag samtalar med alla som kommer till våra valstugor, men att behöva höra den typen av kommenterar när man är ute och arbetar med demokratiska frågor är skrämmande, menar Sara Nylund.

På S-listan till regionfullmäktige är hon tvåa efter Glenn Nordlund, vilket innebär att hon blir vice regionråd om S vinner valet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 Sundsvall

Mer i ämnet