Foto: SVT

Tvist inom (M) inför valet – två vill bli kommunalråd

Uppdaterad
Publicerad

Två moderater strider internt om kommunalrådsposten vid en borgerlig valseger i Sundsvall på söndag. Alicija Kapica som är partiets förstanamn har fått konkurrens av Jörgen Berglund som var på väg till riksdagen men är nu beredd att ta fighten.

Moderaterna försäkrar att det inte rör sig om något internt bråk, men det handlar trots allt om två personer och ett jobb.

– Det är jag som står som förstanamn på listan och kommer också att ta fighten om den här posten men det handlar absolut inget jättebråk mellan Jörgen och mig, säger Alicija Kapica.

Val 2018 – #dinröst

Berglund vill stanna

Bakgrunden är att  den borgerliga alliansen i Sundsvall fått segervittring inför valet på söndag och det här har fått det moderata oppositionsrådet, Jörgen Berglund, att tänka om när det gäller sin politiska framtid. Han är nominerad som partiets riksdagskandidat i länet och har goda chanser att få åka till Stockholm. Planen har varit att efterträda Sollefteåmoderaten Lena Asplund som återvänder till länet för att bli regionpolitiker.

I stället skulle Alicia Kapica efterträda Jörgen Berglund på hemmaplan i kommunpolitiken där hon nominerats som förstanamn på partiets kommunlista. I praktiken innebär det att hon är mer eller mindre självskriven som oppositionsråd eller kommunalråd beroende av hur det går i valet.

Politisk rockad

Det var så planerna såg ut men för två veckor sedan meddelade Jörgen Berglund att han vill stanna hemma och bli kommunalråd i Sundsvall vid en borgerlig valseger istället.

– Jag är politiskt engagerad för att jag vill vara med och påverka och det gör du lättare och framför allt snabbare på lokal nivå, säger han till SVT.

– Men det är partiet som kommer att fälla avgörandet. Moderaterna fördelar, till skillnad från socialdemokraterna, inga poster i förväg.

”Jag tar fighten”

Nu säger Alicija Kapica att hon inte är beredd att stiga åt sidan frivilligt.

– Jag är första namn på listan och jag är beredd att axla rollen som kommunalråd och förbereder mig för det uppdraget. Annars skulle jag inte ha accepterat nomineringen att stå som första namn på listan, säger hon.

SVT: Men hade det inte varit bra med ett besked till väljarna före valet:

– Den som personröstar kan välja annars går rösten till partiet och vår politik och där är råder inga skillnader mellan Jörgen och mig.

Väcker förvåning

Schismen inom moderaterna har väckt förvåning i kommunhuset i Sundsvall.

– Förvånande, säger Peder Björk (S) som sitter på kommunalrådsposten i dag.

– Jag har givetvis inga synpunkter moderaterna väljer men att kort innan valet lansera en ny kommunalrådskandidat när man dessförinnan pratat om sitt förstanamn på listan förvånar nog flera än mig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet