Foto: SVT

S kan styra vidare i Sundsvall – men inte utan stöd

Uppdaterad
Publicerad

Hur den politiska majoriteten i Sundsvalls kommun kommer att se ut den kommande mandatperioden är inte skrivet i sten. Men S, V och C kan förnya sitt tidigare samarbete och sitta kvar. Om de kommer överens.

– Även om vi gärna sett att fler röstat på oss så kan man konstaterar att vi är det största partiet och dessutom dubbelt så stora som det näst största partiet, säger kommunalrådet Peder Björk (S), som hoppas få regera vidare.

Men då måste han söka stöd i första hand hos ökande V och C; en koalition man tidigare också haft under den gångna mandatperioden.

Val 2018 – #dinröst

”Nöjda med samarbetet”

– Vi har hela tiden sagt att vi är väldigt nöjda med samarbetet med vänsterpartiet och centerpartiet och vill gärna fortsätta med det , säger Peder Björk (S) och förklarar att socialdemokraterna kommer att sätta sig i samtal med de övriga samarbetspartierna så fort man har mandatsfördelningen helt klar.

Centern är för övrigt det parti som ökar mest i kommunvalet i Sundsvall och lägger tre nya mandat till sina tidigare fyra. Nästan en fördubbling alltså.

Kristdemokraterna, Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna ökar alla och får två nya platser vardera.

S tappar fem platser

Förutom Miljöpartiet som förlorar alla sina fyra mandat och ramlar ur fullmäktige är regerande Socialdemokraterna förlorarna och tappar fem fullmäktigestolar. Ändå kommer man alltså att försöka sitta kvar vid makten i kommunen i en koalition.

– Man kan konstatera att sammantaget för oss som varit i majoritet ser det ut som om vi kommer att ha lika många mandat som tidigare, så Sundsvallsborna tycks ha förtroende för oss, menar Peder Björk (S).

Liberalerna och Moderaterna går plus/minus noll i kommunvalet i Sundsvall.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet