– De blev mer och mer hetsigt och till slut stod han två decimeter ifrån mig, berättar Ingeborg Wiksten, kommun- och regionpolitiker för Liberalerna i Sundsvall. Foto: SVT / arkiv

Lokalpolitiker ofredade av högerextremister

Uppdaterad
Publicerad

Ingeborg Wiksten och Catrin Eliasson, kommun- och regionpolitiker för Liberalerna i Sundsvall, ofredades av två företrädare för en rörelse med kopplingar till antisemitiska organisationer vid ett kampanjmöte under fredagen.

– Under alla mina år i politiken har jag aldrig varit med om något liknande. Aldrig, säger Ingeborg Wiksten till SVT Västernorrland.

Ingeborg Wiksten som är förstanamn på Liberalernas lista till regionvalet i Västernorrland och Catrin Eliasson, ordförande för Liberalerna i Sundsvall kampanjade tillsammans i Stöde i västra Medelpad på fredagseftermiddagen.

Då dök två män i 35-årsåldern upp.

Val 2018 – #dinröst

Civilklädda

– De kom i en helt vanlig bil, utan några politiska symboler eller loggor. De var också civilklädda, inga jackor med tryck, inga knappar, inga pins, ingenting, berättar Ingeborg Wiksten.

Utrustade med filmkamera och mikrofon började de ställa frågor till Wiksten och Eliasson.

Provocerande

– De var inte direkt hotfulla. Men väldigt verbalt uppskruvade. Och mycket provocerande. De började med att ställa frågor om sjukvårdspolitik, men kom sedan snabbt in på frågor om en konspiration inom bankväsendet. Det vara bara det de ville prata om, berättar Catrin Eliasson.

Kände ni igen dem?

– Nej. De kommer inte härifrån. Men vi hade faktiskt blivit förvarnade om att något sådant här var på gång i samband med kampanjmötet i Stöde.

När Wiksten och Eliasson bad männen presentera sig uppgav de sina namn.

Obehagligt

– Jag kollade upp dem på nätet när vi var på väg hem därifrån och det visade sig att de är anhängare av en rörelse som har en antisemitisk konspirationsteori om bankväsendet, säger Catrin Eliasson.

När de båda L-politikerna började uppleva situationen som obehaglig försökte de avvisa männen, som vägrade lämna platsen. I stället blev stämningen alltmer hätsk och aggressiv.

Spårade ur

– Det hela spårade ur helt enkelt. Jag ringde faktiskt upp regionens säkerhetsansvarige och frågade vad vi skulle göra, berättar Ingeborg Wiksten.

– När vi flera gånger hotade med att ringa polisen så åkte de till sist iväg. Men de var inte ute efter att diskutera kommun- eller regionpolitik. De var ute efter att förstöra vår kampanj. Det var helt uppenbart, säger Catrin Eliasson.

Polisanmälan

De har nu gjort en polisanmälan om ofredande.

– Vi vill varna andra partier så att inte fler ska behöva råka ut för de här. Om de dyker upp så avfärda dem direkt och gå inte in i diskussioner med dem. De är inte ute efter att debattera lokala och aktuella politiska frågor. De vill förstöra och provocera för att på så sätt få upp uppmärksamhet för sin agenda. säger Catrin Eliasson.

Ingeborg Wiksten har jobbat politiskt sedan 1994.

”Klart man börjar fundera”

– Men jag har aldrig under dessa år upplevt något liknande. Aldrig. Till slut stod han två decimeter ifrån mig och skrek, berättar hon.

Får det här dig att fundera på din politiska framtid?

– Absolut. Det är klart att man börjar att fundera på sin och sina närmastes säkerhet. Jag har en 17-åring hemma.

Fotnot: Uppgifter i artikeln har korrigerats i efterhand.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet