Lars Ohly (V)

Lars Ohly lämnar Vänsterpartiet i protest

Uppdaterad
Publicerad

Tidigare partiledaren Lars Ohly lämnar Vänsterpartiet i protest. Han anser sig vara felaktigt behandlad efter att Vänsterpartiet portade honom i november förra året efter att han gått ut och berättat att han ”varit alltför närgången” mot en kvinna.

Förre partiledaren Lars Ohly lämnar Vänsterpartiet i protest. Anledningen är att han anser sig ha blivit felaktigt behandlad av partiet, det skriver Ohly själv på SVT Opinion.

”Det är en stor sorg för mig att jag nu tvingas ut ur det parti jag tillhört och arbetat för så länge. En del har tolkat min tystnad som om jag erkänt att jag begått övergrepp eller är skyldig till sexuella trakasserier. Det har jag inte erkänt och det är jag inte skyldig till”, skriver han.

Portades i fjol

Ohly portades av Vänsterpartiet i november förra året efter att han trädde fram i Svenska Dagbladet och berättade att han ”varit alltför närgången” mot en kvinna.

– Partiledningen har tagit väldigt allvarligt på den här situationen och jag har meddelat Lars Ohly att han inte är välkommen på våra arrangemang, sa biträdande partisekreterare Hanna Gedin till SVT Nyheter då.

”Tråkigt att Lars Ohly väljer att lämna”

SVT Nyheters politiska reporter Elisabeth Marmorstein säger att Vänsterpartiet agerade snabbt när anklagelserna mot Ohly kom fram. En förklaring kan vara partiets tydligt feministiska profil.

– Det är klart att det är en allvarlig anklagelse och i kölvattnet av #MeToo var det också väldigt allvarligt för Vänsterpartiet, ett feministiskt parti, att ha en före detta partiledare anklagad för detta, säger hon.

– Att en före detta partiledare lämnar på det här sättet är väldigt anmärkningsvärt.

Västerpartiets pressekreterare Tommy Gabrielsson säger att de inte kommer att kommentera avhoppet mer än via det uttalande som de publicerat på sin hemsida:

– Det är tråkigt att Lars Ohly väljer att lämna Vänsterpartiet och ingenting vi varken krävt eller önskat. Lars Ohly har varit en viktig person i vårt parti och jag beklagar att han inte velat möta vår önskan om att värna den utsatta kvinnan genom att han en tid framöver undviker partiarrangemang, säger Hanna Gedin, biträdande partisekreterare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer