Lars Ohly slutar kalla sig kommunist

Uppdaterad
Publicerad

Vänsterpartiets partiledare Lars Ohly har från och med nu bestämt sig för att inte längre kalla sig kommunist. Det rapporterar Agenda i SVT.

Ohlys beslut kommer efter intensiv debatt, inte minst inom det egna partiet.

-Jag trodde inte att det skulle vara ett stort problem med begreppet när jag tillträdde, säger Lars Ohly, som erkänner att han felbedömt saken.

Ohlys beslut att inte längre kalla sig kommunist ska göra det lättare att få ut vänsterns politik, säger han.

”Tröskel i samtalet”

Lars Ohly säger att en av orsakerna till helomvändningen är att det inte gått att föra en ”intellektuellt hederligt debatt” om vad han egentligen menade. Vänsterpartiet sattes i stället i samband med Sovjetdiktatur, förtryck och elände.

-Det handlar framför allt om att undanröja en tröskel i samtalet med människor, förklarar Ohly.

De politiska motståndarna har jagat Ohly med ”k-ordet” som tillhygge ända sedan han blev vänsterledare i februari 2004. -Alla våra motståndare ville pådyvla oss åsikter som vi inte har, säger Ohly.

Vänsterpartiets ledare säger också att det nu är uppenbart att det var en felbedömning att inte ändra sig tidigare.

Men Ohly förklarar också att han är ”trogen samma ideal” som tidigare. Där handlar det bland annat om visionerna om ett klasslöst samhälle.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.