Foto: TT

Hjärnskador upptäcks strax efter förlossningen

Uppdaterad
Publicerad

Cecilia Ekéus, docent vid Karolinska institutet, och Eva Uustal, överläkare vid kvinnokliniken på Universitetssjukhuset i Linköping, svarade på tittarnas frågor om förlossningsskador.

De flesta frågorna i chatten handlade om hur lång tid efter förlossning med sugklocka man behöver vara orolig för att barnet ska få hjärnblödningar. Där kunde Cecilia Ekeus ge ett tydligt svar: Det är i samband med eller strax efter förlossningen som hjärnblödningen uppkommer.

Men många undrar också om bristningar och andra skador mamman kan råka ut för. Här följer alla frågor och svar i chatten.

Förlossningsskador

Kerstin: Har dessa skador med mammans ålder att göra? Kan man förebygga?

Eva Uustal: Skador på mamman är vanligare ju äldre man blir. Förebygga innebär således att skaffa barn som ung...

Agneta: Kan det bli så att avföringen kommer ut genom slidan efter man fött barn. Får den känslan när jag torkar mig efter toalettbesök. Vaginalfistel? Fött tre barn numera 17,20 och 21 år

Eva Uustal: Det låter som en kort mellangård. Fistel ger oftast inkontinens för gas och avföring  oavsett om man just varit på toa.

Orolig: Jag är jätterädd inför min förlossning och undrar om det är något jag själv kan göra eller tänka på för att minska risken att få skador? Är någon viss ställning bättre/sämre till exempel? 

Eva Uustal: Huksittande och liggande ställning ger lite högre risk. Knästående är bra. Lita på kroppen och din barnmorska. Perinealskydd ska utföras av barnmorskan eller läkaren och tittar man efter efter förlossningen och lagar bristningarna noga är chansen väldigt stor att det går br!a

Janne: Sugklocka är ett ganska föråldrat och grovt verktyg. Borde inte det finnas modernare sätt?

Cecilia Ekeus: Förlossning med sugklocka är ett viktigt instrument som räddar liv. I de allra flesta fall kommer varken barn eller mor till skada. Alternativet till sugkocka är kejsarnsitt. Detta förlossningssätt är inte heller fritt fån komplikationer. Så svaret på din fråga är att sugklockor behövs.

Pelle: Hej! Vi ska få barn om en månad och jag och min fru blir väldigt oroliga av att läsa om förlossningsvården och alla som skadas. Hur oroliga ska vi vara? Kan man undvika att skadas? Hur?

Eva Uustal: 97% får ingen svår bristning och lagar man en mionsdre bristnnig blir det nästan alltid bra. Be barnmorskan undersöka ordentligt efteråt och ha tålamod med undersökning och lagning, det brukar bl väöldigt bra. Fokus på hemskheter är synd ibland för de flesta har en fin och normal förlossning.

Karin: Jag är fortfarande två år efter min förlossning väldigt vid och slapp i slidan. Vid mens har jag dubbla tamponger och en binda som ändå snabbt blir grnomblodig. Min barnmorska säger att det är normalt. Jag gör klipövningar, men tycker inte att det hänt något det senaste året. Jag tycker inte att det känns bra. Vart ska jag vända mig? Är det normalt?

Eva Uustal: Prata med en gynekolog som sysslar med bäckenbottenkirurgi. Ibland ligger muskelfästena mellan slidan och ändtarmen isär och alla barnmorskor har inte rätt utbildning i att se detta.

Elisabet: När får barnet hjärnblödning? Som äldre? Jag sprack hela vägen av sugklocka 2006. Sonen drabbades av kramper en gång 2008. Ingen visste varför. Sonen har mått bra sedan dess. Jag har ganska ofta känningar i underlivet. Värst försa året, kunde knappt gå!

Cecilia Ekeus: Hjärnblödnin hos barnet visar sig direkt efter förlossningen, inte som vuxen. Sugklocka ökar risken för allvarliga bristningar, ca 12 % av kvinnorna som förlöses med sugklocka drabbas av allvarliga bristningar. De flesta bristningarna upptäcks i samband med förlossningen och kan åtgärdas direkt, så att man förebygger långsiktiga komplikationer för mamman.

Ann: Varannan vaginal förlossning leder till förlossningsskador står det, vilka typer av skador räknas in då?

Cecilia Ekeus: Detta påstående är felaktigt. I Sverige drabbas 3,5% av samtliga kvinnor av allvarliga bristningar. Förekomsten har faktiskr minskat de senaste tio åren.

Ingeid: Är det inte bättre med tång?

Eva Uustal: Om man håller emot mellangården minskar risken för stora bristningar men den försvinner inte helt. Ibland uppstår skador trots att man gör allt rätt. Det viktiga är att skadan hittas och lagas.

Ellinor: Kan man se skillnader över länen hur ofta sugklocka används? Vad tror man att det i sånt fall kan bero på?

Cecilia Ekeus: Det finns skillnader mellan sjukhusen som är svåra att förklara vad gäller bristningar hos kvinnan. Vad gäller hjärnblödningar har vi inte sett några skillander mellan stora och små förlossningskliniker.

Christina: Kan man putta upp huvudet i förlossningskanalen om inte värkarna är kraftiga nog och göra kejsarsnitt om det behövs istället för sugklocka?

Eva Uustal: Tång ger större risk för skada på mamman och bör användas endast av läkare som är mycket erfaren omr barnets liv står på spel.

Helena: Det framgår inte om hjärnblödningen uppkommer vid förlossningen eller senare i livet. Det är som vanligt när det gäller svensk journalistik. 

Cecilia Ekeus: I samband eller strax efter förlossningen.

25-årig mamma: Hej! Jag blev igångsatt och upplevde förlossningen positiv och inte så smärtsam eller dramatisk som jag hade föreställt mig. Däremot så blev konsekvenserna betydligt jobbigare än jag förväntat mig. Fick en bristning, grad 3, partiell sfinkterruptur. Hade väldigt ont i flera veckor och kände mg ”övergiven” i min läkningsprocess och hade önskat mer information. Mina frågor är, Varför fick jag en sådan rejäl bristning? pga igångsättningen eller att sjuksköterskan kanske inte höll emot... ? Förstår att det är svårt att svara på. Min andra fråga, som känns viktigare är: Nästa barn? Hur stor är risken att jag spricker på samma sätt igen, eller Värre? Tack för svar.

Eva Uustal: se svaret till Christina... det smet iväg!

Lotta: Hej! Vad innebär den nya forskningen i detalj? Större risk för hjärnblödning för barn förlösta med sugklocka genom hela livet, eller under en viss period efter födseln?

Cecilia Ekeus: I samband med förlossningen. Risken är oerhört liten, men eftersom hjärnblödning är kan ge allvarliga konsekvenser måste vi som arbetar inom förlossningsvåredn vara medveten om dem.

Sigge: Hej Vår son blev förlöst med sugklocka för drygt två veckor sedan. Hur upptäcker man eventuella hjärnskador? Är det i samband med födseln eller dyker det upp senare som en otrevlig överraskning? Vikten vid födseln var 4,6 kg men vid ultraljud tre dagar innan sa barnläkaren att det var en normalstor bebis, skulle det egentligen ha blivit ett snitt för den här gossen i stället för vaginal förlossning?

Cecilia Ekeus: Om din son mår bra nu kan du vara helt lugn. Se svar ovan. Det är svårt att förutsäga barnets vikt.

Eva Uustal: 28-årig mamma: har man haft en sfinkterskada vid första förlossningen ökar risken för sfinkterskada vid nästa förlossning. har man blivit väl ihopsydd och inte har några problem efter sfinkterskadan är detr ÖK att föda vaginalt om man vill nästa gång. Har man problem efter väljer man oftast snitt.

Hanna: Undrar om detta också kan ge effekter i längden såsom inlärningsproblem och ADHD mm. Dvs även om man inte märker något i ett akut läge vid en förlossning?

Cecilia Ekeus: Det vet vi inte.

Cecilia: Med tanke på att det är mer risk för skador på mamman ju äldre man blir som det står nedan. Skulle du då rekommendera kejsarsnitt om man är 45 år?

Eva Uustal: Det beror på hur många andra riskfaktorer för komplicerad förlossning man har. Bara ålder räcker inte för att det alltid är bättre med snitt.

Astrid: Min nu 29-åriga son förlöstes med sugklocka och har diagnosen Aspergers syndrom. Han hade efter förlossningen ett stort svullet blåmärke som kändes vätskefyllt på halva huvudet, Jag har attid undrat om hans diagnos kan ha något samband med detta. Finns det någon forskning kring denna typ av diagnoser och förlossning med sugklocka.

Cecilia Ekeus: Det låter som din son fick ett kefalhematom, ett vanligt och ofarligt tillstånd som innebär att han fick ett stort blåmärke utanför hjärnan. Det förefaller osannolikt att detskulle ha någor smaband med hans Asberger diagnos,

Lena. L: Jag fick min son för 22 år sedan . han vägde över 5 kg , långdragen förlossning som slutade med sugklocka. allt slutade bra , men undrar om risken föt hjärnblödning finns kvar ?

Cecilia Ekeus: Nej!

Jessica: Jag födde min dotter för 1,5 år sedan och har precis fått veta att jag fick en ruptur i analsfinktern vid förlossningen. Jag har inte problem med läckage och det beslutades att operation blir efter att jag har burit barn färdigt, eftersom jag vill ha fler. Fick dock rådet att föda med kejsarsnitt framöver för att förhindra att skadan förvärras, vilket jag kommer att göra. Är det möjligt att operera tidigare om jag väljer att föda med kejsarsnitt, eller innebär tyngden av att bära barn en risk att operationen ”förstörs” och måste göras om?

Eva Uustal: Tyngden av en graviditet är ingen fara för ändtarmsmusklerna. så det är helt OK att göra en rekonstruktiv operation innan alla barnen är födda.

Hanna: Undrar om detta också kan ge effekter i längden såsom inlärningsproblem och ADHD mm. Dvs även om man inte märker något i ett akut läge vid en förlossning?

Cecilia Ekeus: Se svar ovan. Det finns idag inga studier som har visat ett samband mellan förlossningsätt och ADHD.

Ulla: Är det som nyfödd barnet har ökad risk för hjärnblödning eller är det senare i livet?

Cecilia Ekeus: Som nyfödd, endast.

Helen: Det blev sugklocka vid min förlossning och då klippte förlossningsläkaren. Är det bättre eller är det normal procedur vid sugklocka?

Eva Uustal: Det är vanligt att klippa om det är bråttom att barnet kommer ut. Annars beror det på hur det ser ut. Klipp har både för och nackeddelar.

Anna: Om man har hemorojder under graviditeten, är risken för sfinkterskada större?

Eva Uustal: Nej!

Nina: Rädsla för smärta = epidural = värkar försvagas = svårinställd värkstimulering = sugklocka = bristningar. Verkar vara vanligt förlopp. Mer fokus på att stötta kvinnor att våga hantera smärtan utan epidural. Jag röstar på obligatoriska och fri profylaxutbildningar (2100kr). Gör stor skillnad.

Ellinor: Vad är skillnad mellan sugklocka och att förlösa med tång rent riskmässigt?

Eva Uustal: Tång ger större risk för skador på mamma och barn men har traditionellt använts i urakuta situationer. Det är inte så vanligt längre i Sverige eftersom de flesta förlkossningsläkare klarar av att lägag sugklocka snabbt och säkert.

Marie: Används kiwiklockan fortfarande denvar mer skonsam mot både barn och kvinna?

Eva Uustal: Den används  fär ”lätta” klockor men i lägen där man behöver stabiltr tryck är den ”hårda”klockan dock säkrare.

Jessica: Hej, jag har läst så mycket om förlossningsskador och även hört förtroliga berättelser från vänner och familjemedlemmar som vittnar om livslånga men. I vissa fall sådana som vården helt viftar bort men som ända påverkar den enskilde och i förlängningen även partner och hela familjen. Fruktansvärt! Vi är många som känner oro och tvekan inför att ens genomgå en graviditet på grund av detta. Hur många klarar sig egentligen utan förlossningsskador? Jag undrar också hur man inte kan bevilja fler kejsarsnitt från de som önskar? Det är ju tydligt att många drabbas och att även barnen kan ta skada vid långdragna vaginala förlossningar. 

Cecilia Ekeus: 96.5% får inga svåra bristningar. Jag skulle inte rekommendera någon att genomgå ett kejsarsnitt som alternativ till en vaginal förlossning eftersom kejsarnsitt också har sina riksker, framför allt vid nästkommande graviditeter. Sverige är ett av de säkraste länder i världen att föda barn i. Väldigt få får några som helst men.

man vänjer sig...: Hej. Jag fick en total sfinkterruptur vid en förlossning för 12 år sedan som ännu inte är åtgärdad. Som det är nu är jag smärtfri vid samlag, har kvar nervtrådar så jag kan njuta av sex och har inte ont när jag bajsar. Jag förstår att detta inte självklart kommer vara fallet om jag genomgår operation och den misslyckas. Men det är såklart jobbigt att inte kunna hålla tätt. Jag läcker avföring och gas men har anpassat mitt liv efter förutsättningarna. Ändå börjar jag nu närma mig ett beslut om att trots allt begära en operation. Hur ser ni på chansen att den ska lyckas resp risken att den misslyckas?

Eva Uustal: Individuellt. Bättre dock om man ska opereras att göra det före ca 50, sedan blir resultaten sämre.

Madeleine: Mitt barn ligger i säte nu i vecka 35+6 och läkaren vill göra ett vändningsförsök. Vilka risker finns med detta? Jag har hört att risken för att navelsträngen ska vrida sig eller lägga sig runt barnets hals är väldigt stor. Stämmer det? Märker man i så fall det på en gång? Tack på förhand.

Eva Uustal: Vändning är mycket säkert och sker under noggrann övervakning. Inget att vara rädd för.

Maria: Hur sent under en förlossning kan man göra kejsarsnitt?

Eva Uustal: Egentligen tills barnets huvud har kommit ut. Men det blir svårare ju längre ned huvudet står.

Jetset: Födde mitt första barn på KS -85. Pga sekundär värksvaghet förlöstes jag med sugklocka och 2 personer hängde och tryckte på magen uppifrån. Barnet var ua, men jag gick sönder, bäckenbottenmuskulaturen lossnade på 5 ställen. Svår urinläckage och 2 TVT operationer, fortfarande svår inkontinens.25 år senare opererades jag laparaskopiskt på Sahlgrenska Dr Stjärndahl. Hela bäckenbottenmuskulaturen syddes fast och lyftes och idag är jag helt återställd.chockerande att denna operation bara kan göras på Sahlgrenska.

Eva Uustal: Så bra att du fick komma till Jan Henrik Stjerndahl. Sverige är ett så litet land att ovanliga specialiserade ingrepp inte ska göras på alla sjukhus utan vi hjälps åt att göra det vi är bra på.

Susanna A: Varför är svenska sjukhus så restriktiva med kejsarsnitt, när man nu vet riskerna med vaginala komplicerade förlossningar både för skador på barnet och skador i underlivet för mamman?? Mitt första barn födde jag på SÖS 2002, var 35 år, överviktig, hade graviditetsdiabetes och gick 2 v över tiden. Värkarna startade på söndag kväll och min son kom ut först onsdag em, efter igångsättning med dropp! Vid ett tillfälle på onsdag fm kom en läkare in och sa att fosterljuden var tysta och att om de inte bättrat sig inom 15 minuter skulle det bli snitt. Jag var helt slut och önskade bara att bebisen skulle få komma ut. Sen sa de att nu var det bra igen, jag fick inget snitt. I slutskedet av förlossningen blev det akut bråttom flera läkare och barnmorskor fick hjälpas åt att trycka ut min son, jag gick sönder och vår pojke var livlös och blå. De sprang iväg med honom för återupplivning, han klarade sig tack gode gud. Fick vara 1 v på neo. Han är underbar men har nu ADD och dyslexi. Samband???

Cecilia Ekeus: Det går inte att säga om det finns några samband mellan din svåra förlossning och din sons nuvarande diagnoser. Det finns ingen forkning (ännu) om detta. En vaginal förlossning har många fördelar,, både för kvinnan och barnet. Kejsarsnitt är förenat med risker både för barnet och för kvinnan. Att ha ett ärr i livmodern innebär att nästkommande graviditeter och förlossningar kan bli komplicerade, med större risk för stora blödningar och problem med moderkakan bl.a.

susanne: När jag fick mitt andra barn så blev det akut kejsarsnitt efter som att navelsträngen hade kommit i kläm. Hade hon överlevt om det hade blivit med sugklocka istället? 

Cecilia Ekeus: Det går inte att svara på. Sugklocka är ett viktigt instrument som har räddat många liv,

Kalle: Frugan är i 40+6. Inga värkar alls än. Tips?

Eva Uustal: Å det är en jobbig väntan. Tålamod. Samlag är en klassisk huskur, om inte annat har man kanske trevligt medan man väntar. ;)

Malin: Hej, Väntar mitt tredje barn men andra graviditeten. Fick tvillingar för 9 år sedan och nu väntar jag nästa om fyra veckor. Förra gången var det kejsarsnitt och nu vill de att jag föder vaginalt. Jag är mycket rädd för just det här med sugklocka, tänger och skador. Skulle du rekomendera att snittas istället för att föda vaginalt med tanke på de uppgifter som nu framkommit? De får inte skada mitt barn!

Eva Uustal: Vaginal förlossning efter kejsarsnitt är inte förenat med ökade risker jämfört med vanlig förlossning. Glöm inte att riskerna är extremt små och 97% av alla förlösta klarar sig utan skada och att skador som uppkommer och lagas läker fint. Lycka till!

Carolina: Hej! Artikeln nämner att kejsarsnitt kan leda till andra hjärnskador och kramper, varför forskarna inriktat sig på sambandet mellan just sugklocka och hjärnblödningar. Vilka är dessa andra hjärnskador och kramper som omnämns? Min första förlossning slutade med sugklocka, nu inför min andra förlossning så diskuteras planerat kejsarsnitt. 

Cecilia Ekeus: I studien undersökte vi förekomsten av allvarliga diagnoser hos barnet, hjärnblödning och kramper i relation till förlossningsätt, sugklocka, akut kejsarsnitt och vanliga vaginala förlossningar. Hjärnblödning var vanligare efter förlossning med sugklocka, kramper lika vanligt hos de som fötts med akut kejsarsnitt som sugklocka. Man måste komma ihåg att anledningne  till att man använder sugklocka eller akut snitt är att barnet visar tecken på att inte må bra. Det är fortfarande oklar om det är den komplicerade förlossningen som leder till ökad förekomst av hjärnblödning eller om sugklockan orsakar skadan. Men mycket ovanligt. Under 12 år identifierade vi 166 fall av hjärnblödning. Varje år förlöses ca 8000 barn med sugklocka. Om vi inte skulle använda dessa medtoder skulle betydligt fler barn skadas.

Albert: Finns nån statistik på vilka som väljer sugklocka respektive kejsarsnitt? Tex att det är skillnad mellan universitetssjukhusen och mindre sjukhus?

Cecilia Ekeus: Gå in på Socialstyrelsens hemsida. Där finns all information.

Christina: Hej! Finns det något samband mellan smärtlindring och sugklocka/tång? Jag vill eventuellt få bäckenbottenbedövning i själva utdrivningsskedet, kan det påverka förlossningen negativt så att det måste användas instrument?

Eva Uustal: Bäckenbottenbedövning kan ibland ge mindre krystkänsla. Men ett bra samarbete med barnmorskan gör att det brukar fungera fint ändå.

Emily: Vilka typer av skador räknas som förlossningsskador? För man menar väl inte att en lätt bristning är en förlossningsskada?

Cecilia Ekeus: Vad gäller skador i underliver, klassas skador som involverar sfinkter runt ändtarmmen som allvarliga. Dvs sfinkterskador. I de flesta fall identifieras och åtgärdas dessa skador i smband med fölrossningen, så att risken för bestående men minskar.

Marie800: Fått 2 barn och har problem med hemmorojder fick det redan efter första barnet. Vad ska man görs åt detta? Om man planerar ett tredje barn kommer det bli värre då? Tack på för hand

Eva Uustal: hemorrojder beror på att blodkärlen i underlivet tänjs ut pga att barnet trycker på och hormonella effekter. Det är viktigt att hålla magen igång och inte krysta dör att ha avföring. Hemorrojder kan åtgårdas kirurgiskt om de inte går tillbaka. Vårdcentralen är första instans.

Eva Uustal: Allt man gör har sina risker. Svensk förlossningsvård är extremt säker och vi är många som arbetar för att mammor, pappor och barn ska må bra. Vi ska inte bortse från de problem som finns men ibland det är också bra för hela förloppet att lita på sin kropp, naturens krafter och att barnmorskor och läkare vill väl. Tack för intresanta frågor! Eva Uustal

Cecilia Ekeus: Jag vill tacka för alla intresssanta frågor. /Cecilia Ekéus

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Förlossningsskador

Mer i ämnet