Läs hela chatten om plötslig spädbarnsdöd

Publicerad

Göran Wennergren, professor i barnmedicin och överläkare på Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus, svarade på läsarnas frågor

SVT Nyheter: Nu är chatten igång och ni kan skicka era frågor till Göran Wennergren.

Ia: I vilken ålder är risken för plötslig spädbarnsdöd som störst?
Göran Wennergren: Mellan 1 och 4 månader. Det är mycket ovanligt efter 6 månader.
Bästa hälsningar
Göran W

Mats: Är nappen avgörande. Tänker om den minskar risken då barnet sover i sängen?
Göran Wennergren: Ja, det är inte en så stark faktor men minskar risken, troligen genom att andningsvägarna hålls öppna bättre.
Bästa hälsningar
​Göran W

ebg: Vad menar socialstyrelsen med samsovning?
Göran Wennergren: Sova i samma säng, det som på engelska kallas bed-sharing. Däremot är deet viktigt att barnet sover i samma rum som föräldrarna.
Bästa hälsningar
​Göran W

maria: Om jag har rökt hela graviditeten melan 2_4 cigaretter kan min bebis få plötsligt spädbarnsdöd.
Göran Wennergren: Risken är som tur är mycket liten och det är bra att du rökt såpass lite.
Bästa hälsningar
​Göran W

pa: Hej! Vi har just fått en son som föddes för tidigt (vecka 33). Vi blir då rekommenderade mycket hud-mot-hud, även på natten om möjligt. Hur ska man prioritera det mot ryggläge och egen säng?
Göran Wennergren: Jag tycker man ska prioritera ryggläge och sova i egen säng.
Så kan man ha barnet hud mot hud när man är vaken och har uppsikt.
Bästa hälsningar
​Göran W

Mia: Hej. Jag undrar om gruppen som ni har studerat har inkluderat rökare, alkoholpåverkade osv?
Göran Wennergren: Nej, nu i kväll talade vi om barn där rökare och alkoholpåverkade inte är med. Om så är fallet ska man definitivt inte sova med babyn.
Bästa hälsningar
​Göran W

MiaW: Vilka nya rön ligger bakom de nya rekommendationerna?
Göran Wennergren: Bland annat en stor studie där data från många länder, bland annat Skandinavien, samlats. Sammanlagt har man gjort beräkningarna på 1500 barn som dött i plötslig spädbarnsdöd och nästan 5000 så kallade friska kontrollbarn.
Bästa hälsningar
​Göran W

inger: Är det bra att använda en ”snuggle nest ” tillfälligt i föräldrars säng? någon enstaka gång, övrig tid sover barnet i sin egen säng.
Göran Wennergren: Ja, en avdelare mellan babyn och övriga föräldrasängen tror jag är utmärkt om man väljer att låta babyn sova i föräldrasängen.
Bästa hälsningar
​Göran W

Emmy: Jag förlorade min dotter i PSD då hon dog i mina armar bara ett par veckor gammal. Nu har jag en tre veckor gammal son och är såklart livrädd att samma sak skall hända igen. Jag undrar över magläge då bebisen ligger mot mitt bröst. Skall detta också undvikas?
Göran Wennergren: När du har babyn under uppsikt är det inte farligt, däremot bör babyn inte sova i sängen på mage. Så lägg babyn på rygg när du lägger ned den i sängen.
Bästa hälsningar
​Göran W

Simon: Jag undrar om man kan se en tydlig koppling mellan att föräldrarna inte ha följt rekommendationerna vid fall av plötslig spädbarnsdöd eller om det ändå förekommer många fall där föräldrarna gjort allt enligt rekommendationerna?
Göran Wennergren: De fall där man inte följt rekommendationerna är naturligtvis överrepresenterade men tyvärr finns det fall där man följt alla rekommendationer och plötslig spädbarnsdöd inträffar ändå. Det finns ibland en biologisk komponent som man inte kommer åt.
Bästa hälsningar
​Göran W

Sven: Hej! Det känns som rekommendationerna ändras stup i kvarten, vad är det som säger att just det här senaste är det bästa? Är det inte stressande för föräldrar att få så många pekpinnar hela tiden?
Göran Wennergren: Ja, men nu har vi haft samma grundråd i 20 år och tilläggen nu är förtydliganden av sådant som vi faktiskt skrivit inne bakgrundstexten tidigare. Nu i media lyfts det som uppfattas som nytt fram.
Bästa hälsningar
​Göran W
 

MiaW: Det kan väl ändå inte vara meningen att man ska introducera napp till ett barn som ammas och som ännu inte vänt i vikt? Det finns risk för att diskreta hungersignaler maskeras av att barnet ”nöjt” suger på nappen, när barnet istället borde suga på bröstet för att få mat. Att suga på bröstet borde väl vara lika skyddande som att suga på napp?
Göran Wennergren:
Nej, napp bör inte användas innan amningen är etablerad och barnet vänt i vikt. Det är inte heller ett råd som har stor tyngd. Blir nog inte aktuellt för en baby som inte alls använder napp. Men man behöver inte vara rädd för napp.
Bästa hälsningar
?Göran W


Lina: I Finland har staten länge gett ut mammalådor, där idén är att lådan skall fungera som säng till den minsta för familjer som inte har råd att köpa egen säng till babyn. Hur kommer det sig att vi i Sverige är så långt efter att nu först börja upplysa allmänheten om att barnet skall sova i egen säng?
Göran Wennergren: Bra fråga. Vi har tidigare i bakgrundstext nämnt att det verkar vara säkrast för bebisar under 3 månader att sova i egen säng men nu lyfter vi fram det eftersom nya studier visat det tydligare.
Finland gör faktiskt många saker klokare än Sverige.
Bästa hälsningar
​Göran W

Melker: Är det endast nattetid (då man delar säng med barnet) som plötslig spädbarnsdöd förekommit eller kan det även ske i vagnen dagtid?
Göran Wennergren: Tyvärr kan det förekomma även dagtid men det är vanligast nattetid och sker nästan alltid när barnet sover.
Bästa hälsningar
​Göran W

Johanna: Finns det forskning som stödjer att andningslarm bör användas/hjälper?
Göran Wennergren: Nej, det finns inte forskning som övertygande visar att andningslarm hjälper men de kan vara en trygghetsfaktor för föräldrar som förlorat ett barn eller där barnet haft livlöshetsattack. Då behöver föräldrarna inte ”vaka” över sitt barn hela tiden.
Bästa hälsningar
​Göran W

Elin: Hej! Jag lägger alltid min son på rygg men nu har han börjat rulla över på sidan av sig själv. Han gillar även att borra ner huvudet i sängen när han ligger på sidan. Försöker att lägga skydd tätt intill honom för att undvika att han ska hamna på magen. Hur farligt är det att ligga på sidan och att ha huvudet neråt?
Göran Wennergren: När barnet själv börjat vända sig är de så mogna att de kan vrida bort huvudet om kolsyrehalten i blodet stiger och syrehalten sjunker. Då är också risken för plötsölig spädbarnsdöd i princip över.
Bästa hälsningar
Göran W

Gabriel: Jag tycker det känns som att man skapar ett problem som inte finns. Har inte spädbarn sovit med sina föräldrar i alla tider och om det nu är ett problem varför kommer den här informationen nu? Finns det någon statistik på hur många spädbarn som skadas just på grund av att de sover i samma säng som sina föräldrar?
Göran Wennergren:Det vi talar om nu är de minsta bebisarna, dvs under 3 månader. Det är där man sätt en riskökning med att sova i samma säng som föräldrarna. Teoretiska beräkningar tyder på att antalet fall av plötslig spädbarnsdöd skulle minska med en fjärdel om de minsta sov i egen säng.Göran Wennergren

SVT Nyheter: Då avslutar vi chatten för ikväll! Tack så mycket Göran Wennergren, och tack till alla som skickat in frågor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer