En del tycker att det är skönt att komma tillbaka till jobbet – andra inte. Här är läsarnas tips på hur du skippar jobbångesten. Foto: TT

Läsarnas bästa tips för att slippa jobbångest efter semestern

Uppdaterad
Publicerad

En del tycker att det är skönt att komma tillbaka till jobbet igen medan andra upplever det som ångestfyllt. I SVT Nyheters chatt gav läsarna under tisdagen sina bästa tips på hur de hanterar övergången från semester till vardag.

För att vara så utvilad som möjligt innan man återvänder till jobbet finns det enligt Martin S knep för att få semestern att kännas längre:

”Stanna hemma och verkställ några små projekt som inte hunnits med tidigare. Gör flera korta aktiviteter i stället för en långresa som tär både på miljön och plånboken. Då känns ledigheten längre.”

Tänk positivt

Innan man kliver in på arbetsplatsen igen kan det också vara värt att påminna sig själv om de positiva aspekterna av jobbet. Så här skriver Eva:

”Fokus på tacksamhet och glädje över att jag har ett jobb och ingår i ett sammanhang. Som lärare vara en del av mina elevers utveckling! Ser nu framemot nytt läsår och nya utmaningar!”

Börja lugnt

För att få en lite mjukare jobbstart kan man enligt Linda se över när man tar sin semester:

”Jag börjar aldrig med en hel vecka. Börjar min semester mitt i en vecka och börjar jobba mitt i veckan”.

När man väl är tillbaka på jobbet är ett tips från Martin S att ligga lågt:

”Spring inte på alla bollar utan ligg lågt. Visa intresse för vad dina kollegor gjort på sin semester och utnyttja din charm och sociala kompetens. Gör vardagen enkel de första veckorna på jobbet.”

Planera saker

Flera läsare tipsar om att planera in saker att se fram emot för att det ska bli lättare att komma tillbaka till jobbet igen. Så här skriver Krusse och Thomas Krusllind:

”Det är fortfarande ljust ute länge. Passa på att hänga med de återfunna kollegorna. Varför inte en aw på en båt?”

”Planerar vinterns skidåkning.”

Tänk tillbaka

Arti skriver att det också kan underlätta att tänka tillbaka på sommarens nöjen för att hålla humöret uppe:

”Tänk på allt kul man gjort på semestern! Det kommer tillbaka!”

Byt jobb

Många läsare verkar dock överens om att en ångestfylld återkomst till jobbet tyder på att man inte trivs och borde byta jobb. Alexander är en som går i de tankarna:

”Ångest är uppvaknande! Gör om gör rätt. Ta till vara den dyrbara tiden framöver genom att byta ut det tråkiga jobbet, skaffa nya vänner och hitta nya intressen!”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer