”Hudterapeuten skulle ta bort en vårta. Jag svimmade nästan. Känslan var att någon med kniv skär bort fingret.”
Så skriver en kvinna i sin anmälan till Allmänna reklamationsnämnden efter att ha besökt en laserklinik i Stockholm. Hon är en av tio kvinnor som anmält salongen för felaktig behandling.
I flera fall har kliniken, som hyr rum hos en vårdcentral, blivit återbetalningsskyldig. Men någon tillsyn har aldrig genomförts då anmälningarna inte skickats vidare till ansvarig tillsynsmyndighet.
En annan kvinna som också sökte upp kliniken för att ta bort en vårta med laser berättar:
– Hon satte upp min fot i sitt knä vid en soptunna, utan skydd eller rengöring.
Två kvinnor uppger att de fått uppsöka läkare efter sina besök. En av dessa efter behandling nära ögonen, vilket går emot strålskyddslagens förordnande.
Svaret från salongen: ”Ingen som har dött”
När SVT kontaktar salongen säger sig den auktoriserade hud- och laserterapeuten inte känna igen kritiken:
– Jag har tusentals nöjda kunder.
Hon nekar också till uppgifterna om att kunder ska ha behövt uppsöka läkarvård.
– Jag känner många som har fått tusentals anmälningar. Man ska inte göra så stor sak av det hela. Det är ingen som har dött.
SHR: ”Det är inte kundsäkert”
Även om branschorganisationer ställer höga krav på laserutövare reglerar inte skönhetslagen vem som får utöva laserbehandlingar eller vem som får köpa laserutrustning.
För att auktoriseras av Sveriges hudterapeuters riksorganisation (SHR) krävs en utbildning om minst 2 000 timmars undervisningstid. Samtidigt kan vem som helst anmäla sig till laserkurser online, där man efter cirka tre kurstillfällen examineras via videosamtal.
– Problemet med att vem som helst kan titulera sig som terapeut, eller kalla en verksamhet för en klinik, är att det signalerar att man sökt sig till en vårdinrättning. Det är inte kundsäkert, säger Malin Tivlin, ordförande SHR.
Så undviker du felbehandling – i klippet ovan ger Malin Tivlin från SHR sina bästa råd.
Det här säger strålskyddslagen
Strålskyddslagen säger bland annat att den som bedriver verksamhet med strålning ska vidta de åtgärder och iaktta de försiktighetsmått som behövs för att hindra eller motverka skada. Brott mot bestämmelsen kan ge böter eller fängelse i upp till två år.
Strålsäkerhetsmyndigheten tar emot mellan 7 och 12 anmälningar om skador efter skönhetsbehandlingar med primärt laser och IPL (intensivt pulserat ljus) per år. En ”bråkdel av det som händer i landet”, enligt myndigheten.
Enligt Strålsäkerhetsmyndighetens föreskrifter om laser, laserpekare och intensivt pulserat ljus ska den som bedriver verksamhet med laser eller IPL vara väl förtrogen med hur utrustningen används och känna till de risker som verksamheten kan innebära.
För vissa behandlingar och undersökningar med laser eller IPL krävs att dessa utförs under ansvar av en legitimerad läkare eller legitimerad tandläkare. Det gäller:
- Medicinska eller odontologiska behandlingar eller undersökningar med laser i laserklass 4 eller IPL
- Bestrålning av ögon eller området runt ögonen med laser i laserklass 3B eller 4 eller IPL.
Källa: Strålsäkerhetsmyndigheten