Låst i busstrejken

Uppdaterad
Publicerad

På tisdagen gick busstrejken in på sin sjunde dag.
Kommunal och Bussarbetsgivarna fortsätter att föra ”resoneringssamtal”, men båda sidor är noga med att påpeka att det inte är regelrätta förhandlingar.

– Vi sitter några stycken från oss och några stycken från Kommunals förhandlingsledning. Vi diskuterar alla de här sakerna som är anledningar till att vi inte kommer överens, säger Bussarbetsgivarnas vd Peter Jeppsson.

Samtalen avbröts vid 21.40-tiden på tisdagskvällen men ska återupptas klockan 10.00 på onsdagen.

Hundratusentals berörs

Hundratusentals pendlare i Stockholmsområdet, Södertälje, Umeå, Norrköping, Strängnäs, Halmstad och Västerås/Hallstahammar berörs av förarstrejken. Arbetsgivarsidan har heller inte varit sen med att framföra hur oskyldiga drabbas av stillastående bussar. Kommunals anhängare å andra sidan framhåller att bussförarnas nuvarande arbetsförhållanden innebär långa dagar med korta raster och ibland dubbla skift i rusningstrafik – vilket i förlängningen innebär en fara för trafikanternas säkerhet.

Inte aktuellt med oberoende medlare

Enligt facket är det inte aktuellt att ta in oberoende medlare.

– Nej, mig veterligen finns det inga sådana planer i nuläget, säger Kommunals pressekreterare Carin Larsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Strejk i kollektivtrafiken

Mer i ämnet