”Låt Trafikverket ta hand om järnvägen”

Uppdaterad
Publicerad

Oppositionen vill inte att järnvägen ska skötas av privata företag.

Under lång tid har underhållet skötts av privata företag men nu kräver oppositionen att det blir effektivare för att tågtrafiken ska fungera bättre.

En majoritet i riksdagens trafikutskott anser att järnvägsunderhållet inte fungerar om det sköts av upphandlade företag. Oppositionspartierna Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna kräver i dag att regeringen återkommer med ett förslag om hur underhållet kan skötas mer samordnat av Trafikverket.

Men regeringen tror inte på en återreglering.

-En återreglering av en fungerande marknad – detta kommer att stå Sveriges tågresenärer  enormt  dyrt,  säger vice ordförande i trafikutskottet Jan-Evert Rådhström (M).

Hur då?

-Ja, man får ju lägga mer resurser och får högre priser på drift och underhåll som i dag enligt statens egna utredningar visar att vi har effektiviserat drift och underhåll betydligt tack vare att vi har en konkurrensutsättning.

Sedan år 2000 har underhållet av den svenska järnvägen succesivt upphandlats i konkurrens. Beslutet att konkurrensutsätta järnvägsunderhållet togs av den dåvarande socialdemokratiska regeringen, under ledning av statsminister Göran Persson.

Men nu vill Socialdemokraterna med stöd av övriga oppositionspartier i riksdagens trafikutskott att Trafikverket återigen ska utföra underhållet.

-Vi kan konstatera att i dag fungerar inte järnvägsunderhållet på det sätt som resenärerna har rätt att kräva. Vi har sagt till regeringen att de måste återkomma till riksdagen med förslag på effektivare och mer samordnad underhållsverksamhet, säger ordförande i trafikutskottet Anders Ygeman (S).

Skulle du kalla det för en återreglering då?

– Ja, det är ju den vägen som jag önskar att det ska bli, säger ledamot i trafikutskottet Siv Holma (V).

-Miljöpartiet vill se att det mesta av underhållet kommer tillbaka till Trafikverket i egen regi, säger ledamot i trafikutskottet Stina Bergström (MP).

Men regeringspartierna reserverar sig mot förslaget.

-Socialdemokraterna pratar med sin nye partiledare Löfvén om att vi inte ska gå återregleringsvägen för det är inte framtiden för Sverige. Men de har inte kontroll på sina utskott. Här har vi en vänsterfalang som gärna återreglerar, så var partiet står i dag det är jag faktiskt mycket bekymrad över, säger Jan-Evert Rådhström.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.