Låter SVT Jimmie Åkesson ljuga i tv?

Uppdaterad
Publicerad

Poul Perris möte med SD-ledaren Jimmie Åkesson i programmet ”Nyfiken på partiledaren”, får kritik redan innan det sänts. Åkesson får stå oemotsagd, menar Aftonbladets Patrik Lundberg.

Men producenten för programmet håller inte med.

– Programseriens idé handlar inte om att sätta dit någon.

Ikväll går ett nytt avsnitt av SVT:s serie Nyfiken på partiledaren. Läkaren och psykoterapeuten Poul Perris träffar partiledarna och den här gången är det Sverigedemokraternas Jimme Åkessons tur att sätta sig i terapifåtöljen.

Men redan innan programmet sänts får det kritik. Aftonbladets krönikör Patrik Lundberg, som sett intervjun i förväg, skriver i sin kolumn: Varför ljuger du Jimmie Åkesson?

Medier

Lundberg växte upp i samma område som Åkesson i Sölvesborg och gick i samma skola, några årskurser efter honom.

Patrik Lundberg menar att bilden som Sverigedemokraternas ledare ger av sin uppväxt haltar.

Rädd för invandrargäng

I programmet säger Jimmie Åkesson att hans åsikter om invandrare ska ha formats av invandrargäng som bråkade i området där han bodde. Flera gånger var han så rädd för gängen att han sprang hem till mamma, berättar han.

– Jag har pratat med flera personer som växte upp i området under samma tidsperiod, säger Patrik Lundberg. Ingen minns någon hotbild från invandrargäng och inte jag heller. I skolan hade vi få elever som var invandrare, kanske en i varje klass.

En annan punkt i intervjun som får Patrik Lundberg att höja på ögonbrynen är när Jimmie Åkesson får frågan om varför han i slutet av högstadiet engagerade sig i Sverigedemokraterna. På den tiden ett parti som var fyllt av nazism.

”Jag kan helt ärligt säga att jag visste väldigt lite om det här partiet”, säger Jimmie Åkesson.

– Den påstådda okunskapen skär sig med bilden av Jimmie Åkesson som högstadieperson, han var en mönsterelev och allmänbildad som få, säger Patrik Lundberg.

– 90-talet i Sölvesborg var precis som många andra städer förpestat av skinnskallar och propaganda från Sverigedemokraterna och BBS. Det gäller också Bokelundsskolan, där Jimmie Åkesson gick under den tiden.

”Vill inte sätta dit någon”

Också terapeuten Poul Perris reagerar på Åkessons uttalande om att han inte skulle känna till vad Sverigedemokraterna stod för.

Men Jimmie Åkesson står fast vid att han inte kände till så mycket mer om partiet än att det var emot EU-medlemskap och hade en restriktiv syn på invandring.

– Jag tror Jimmie Åkesson ljuger och det gör han för att det blir obekvämt för honom att erkänna att han drogs till ett rasistiskt parti, säger Patrik Lundberg.

Jimmie Åkessson på senare år har jobbat för att förändra partiet, städa upp i leden och kasta ut de medlemmar som är uttalade rasister.

Producenten för Nyfiken på Ann Victorin försvarar intervjun med Jimmie Åkesson.

– Programseriens idé handlar inte om att sätta dit någon, utan ta reda på hur personens ideologier formades, säger hon. Andra program i SVT ställer politiker till svars, vi kör ett icke-konfrontativt samtal.

Men kan det inte bli fel om partiledare får ge sin bild utan att bli ifrågasatt, när det gäller hur mycket han visste om Sverigedemokraterna?

– Poul Perris pekar flera gånger på orimligheten i Jimmie Åkessons resonemang. Men som sagt, just det här programmet går inte ut på att ställa till svars.

Åkesson vill ha replik

Sverigedemokraternas pressekreterare Linus Bylund säger såhär om kritiken:

– Det är intellektuellt ohederligt av Patrik Lundberg att anklaga Jimmie Åkesson för lögn. Patriks bild av partiet på 90-talet är inte nödvändigtvis samma som Jimmies.

Linus Bylund berättar också att Jimmie Åkesson just nu filar på en replik till Patrik Lundbergs artikel, som han hoppas ska publiceras i Aftonbladet.

SVT har tidigare blivit kritiserat när det gäller program där bara en sida kommer fram. I intervjuprogrammet ”Min sanning” fick den förre arbetsmarknadsministern Sven-Otto Littorin oemotsagd  påstå att han aldrig köpt sex.

Det blev mediestorm när ”Anna” senare trädde fram, hennes sanning var en helt annan: Littorin hade köpt sex av henne och hon var upprörd över att Littorin, på bästa sändningstid fick ge sin version, utan att någon på redaktionen tagit kontakt med henne och brytt sig om hennes.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Medier

Mer i ämnet