”Man mår fruktansvärt, jag känner att det är rent ovärdigt för patienterna” säger ST-läkaren Laura Björnström som startade initiativet. Foto: Per Leandersson

Laura slog larm om krisen i sjukvården – nu strömmar vittnesmålen in

Uppdaterad
Publicerad

Efter att Stockholms tre största sjukhus kommit med besked om att 1 350 tjänster ska bort startade vårdanställda förra året en proteströrelse. ST-läkaren Laura Björnström startade initiativet ”Stockholms sjukvårdsupprop” som på kort tid fått över 19 000 vårdanställda att engagera sig – och vittnesmålen från deras vardag har berört många.

– Vi känner ett ansvar för detta, säger hon till SVT Nyheter.

Efter ännu ett slitsamt pass på Södersjukhusets akutmottagning sökte ST-läkaren Laura Björnström på Facebook i hopp om att kunna ansluta sig till någon grupp som lyfte problemen. När det inte fanns startade hon den själv.

Läget på akutmottagningarna i Stockholm beskriver Laura Björnström som rent mardrömslik för personalen. Och än värre är det för de som kommer dit, patienterna. Flera vittnesmål pekar på att läget inte är ens är säkert för patienterna, en bild som inte delas regionens politiker.

Vårdas i korridorer

– Situationen är pressad, de dagar som det inte är fullständigt kaos så märker man tydligt att det inte finns några marginaler. Så fort något händer, exempelvis ett it-haveri, en helgdag eller en dag med högt söktryck så får folk vårdas i korridorer och de svårast sjuka får inte det hjälp de behöver, säger hon.

Några färdiga lösningar har gruppen inte tänkt presentera. De vill larma allmänheten och politiker om en situation som de säger är ohållbar. De vill också att de varsel som lagts på Karolinska, Södersjukhuset och Danderyds sjukhus dras tillbaka.

”Ovärdigt för patienterna”

Klart står att läget på sjukhusen är ansträngt och Laura Björnström berättar att flera av hennes kollegor funderar på att sluta eller byta jobb.

Hur mår man i den här arbetsmiljön?

– Man mår fruktansvärt, jag känner att det är rent ovärdigt för patienterna. Två av mina kollegor sa upp sig på stående fot under trettonhelgen. Och det är många som känner så.

Hur skulle akutsjukvården i Stockholm kunna hantera en större händelse som till exempel ett terrordåd?

– Jag vill knappt tänka på det. Vi övar för lite och intensivvårdsplatserna som det ser ut nu skulle inte räcka till.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.