Datorsäkerhetsföretaget Symantec konstaterar i sin senaste rapport att virusspridarna i större utsträckning använder etablerade webbsidor. Där placeras programkod som sedan sprider virus utan besökarens vetskap.
En annan trend är virus som kartlägger datoranvändarens mönster på nätet, för att undersöka köpvanor på webben och komma åt inloggningsuppgifter.
Extra vaksam
I och med att virus nu i stor utsträckning finns på etablerade webbsidor gäller det att vara extra vaksam inne på välkända hemsidor. Det gäller inte minst på de stora nätverken som Facebook eller MySpace där det finns ett stort antal insticksprogram eller applikationer som kan installeras.
-När du sitter och läser till exempel nyheter på en webbplats kan din dator i princip surfa iväg i bakgrunden utan att du märker det och infekteras med trojaner, maskar och sådant, säger Per Hellqvist, säkerhetsspecialist på Symantec, till Rapport.
Rensa hårddisken
Råden från datasäkerhetsföretagen är som vanligt att ha uppdaterade antivirusprogram och brandväggar, men det är inte säkert att det räcker. När antivirusprogrammen uppdateras för att känna igen ett nytt virus kan det redan finnas på din hårddisk.
-I dag är rekommendationen att formatera om hårddisken och installera om operativsystemet, säger Per Hellqvist.
Fakta: Datavirus i norden
• Sverige hamnade förra året på 22:a plats på den internationella hackarlistan eller det som dataexperterna kallar ”malicious activity”. USA är överlägsen etta.
• Under 2007 kapades drygt 49.000 datorer i Norden, så kallade bots. Under andra halvåret var snittet 577 bots per dag.
• De vanligaste virusen under året var Vundo (trojan), Byte Verify (trojan), Virut (back door), Zlob (back door/trojan) och Rahack (mask).
• I Sverige var förra året 62 procent av e-posten spam. I Norge 63 procent, Danmark 35 procent, Finland 32 procent och Island 59 procent.
Källa: Symantec/TT