Foto: TT

Svenskt Näringslivs ordförande Leif Östling avgår

Uppdaterad
Publicerad

Svenskt Näringslivs ordförande Leif Östling lämnar sin post med omedelbar verkan. Östling har tidigare fått kritik för att ha sagt ”Vad fan får jag för pengarna” i en intervju med SVT angående hans skattepengar.

Leif Östling fick hård kritik efter en intervju med SVT:s Uppdrag Granskning nyligen där han bland annat ifrågasatt vad han fick för sina skattepengar. ”Vad fan får jag för pengarna?”, sa Östling i intervjun.

Detta efter att det i den så kallades ”Paradisläckan” avslöjats att han satt upp bolag i lågskattelandet Malta.

Vill inte stå i vägen – avgår direkt

Han kommenterar detta i ett pressmeddelande:

”Uppmärksammade uttalanden av mig har initierat en angelägen debatt om vårt svenska skattetryck och vad skatterna levererar av välfärd till medborgarna, men jag har också fått kritik för drastiska uttalanden och ”skatteplanering”.”

Han skriver också att Sveriges företagare måste kunna argumentera för ett bättre företagsklimat, där skatter och avgifter är en viktig del, ”utan att störas av eventuella debatter om min person”.

Leif Östling skriver vidare att han efter en del funderande kommit fram till att det är bättre att han lämnar ordförandeposten nu istället för att vänta till i maj nästa år.

”Jag är nu inne på mitt 73:e levnadsår och det känns naturligt att överlämna ordförandeklubban till nya krafter”, skriver Leif Östling, enligt pressmeddelandet.

Oklart vem som tar över

Svenskt Näringsliv står alltså just nu utan ordförande och det är oklart vem som tar över ordförandeklubban.

Styrelsen kommer inom kort att inom sig utse en ny ordförande för tiden fram till ordinarie stämma i maj 2018.

Född 1945

Företagsledare, civilingenjör och civilekonom.

Anställd av Scania AB 1972 där han har haft flera ledande befattningar.

Blev 1994 vd och koncernchef.

Sedan 2012 i koncernledningen för Volkswagen och från 2015 ledamot i VW:s lastbilsstyrelse.

Från maj 2016 ordförande i Svenskt Näringsliv.

I september 2017 bötfällde EU-kommissionen Scania på 8,4 miljarder kronor för medverkan i en lastbilskartell, under tiden då Östling var vd. Scania överklagade.

Källor: NE, Svenskt Näringsliv

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer