Foto: TT

Leksaker kan sprida bakterier i upp till en månad

Uppdaterad
Publicerad

Enligt ny studie från University of Buffalo i USA kan våra vanligaste sjukdomsbakterier överleva i en månad utanför kroppen. På en förskola i USA testades fyra av fem gosedjur positivt för bakterier.

Enligt tidigare studier har vanliga bakterier som orsakar olika infektioner svårt att överleva utanför människokroppen. Därför har uppfattningen varit att dessa bakterier inte klarar sig länge på exempelvis leksaker och möbler.

Men enligt en studie gjord av forskare vid Buffalo-universitetet i USA kan bakterier bilda så kallade biofilmer, en form av samhällen där bakterier kapslar in sig och på så sätt blir mer resistenta mot antibiotika och inte känns igen lika lätt av immunförsvaret, skriver svd.se.

Genom att gruppera sig kan då bakterierna klara sig betydligt längre än vad ensamma bakterier kan.

Bakterier på fyra av fem leksaker

När forskarteamet testade leksaker på en förskola fann man att fyra av fem gosedjur hade pneumokocker – en bakterie som är den vanligaste orsaken till öroninfektion hos barn och som också orsakar många sjukhusinfektioner.

Man hittade även streptokocker, som kan ge bland annat hals- och hudinfektioner hos barn samt allvarliga infektioner hos vuxna, på flera undersökta ytor.

– Vi vet inte hur mycket spridning som sker den här vägen, men vi har visat att bakterierna kan överleva bra på ytor. Om man inte rengör och tvättar händerna ofta kan man bli bärare av de här bakterierna. Det är en viktig pusselbit, säger Anders Håkansson till SvD.

Mer rengöring

Forskarna vet ännu inte hur mycket spridning som sker via bakterier på olika ytor, men om spridningen skulle vara betydande kan man exempelvis åtgärda det genom att rengöra mer på platser som skolor, arbetsplatser, sjukhus och dagis.

– Det man kan tänka på redan nu är att det finns en möjlighet att bakterierna kan spridas via ytor, och att det lättaste sättet att undvika att smittas är att tvätta händerna, säger Anders Håkansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.