Sveriges Konsumenter anmäler dockan My Friend Cayla och roboten i-Que till Konsumentverket och Datainspektionen. Foto: Forbrukerrådet / TT

Leksakerna kan avlyssna din barnkammare

Uppdaterad
Publicerad

Två dockor med internetuppkoppling, högtalare och mikrofon kan tas över av en utomstående på över 15 meters håll. De anmäls nu till Datainspektionen.

– Det blir en sorts avlyssning av barnet, säger Jan Bertoft, generalsekreterare på Sveriges Konsumenter, till SVT.

Dockan Cayla och roboten i-Que från företaget Top-Toy är två leksaker med internetuppkoppling som har blivit anmälda till Konsumentverket och Datainspektionen. Leksakerna, som har både mikrofon och högtalare, är uppkopplade via en app och är meningen att användas i barnkammaren.  

Men uppkopplingen är inte helt säker. Norska tester visar att obehöriga kan ta kontroll över leksakerna med hjälp av mobiltelefoner.

– Man kan som utomstående skaffa sig kontroll över dockan på 15-20 meters håll, säger Jan Bertoft, generalsekreterare på Sveriges Konsumenter, till SVT.

Det konsumenten oftast inte heller vet när de köper leksaken är att de går med på ett antal användarvillkor som kan förändras över tid.

– Användarvillkoren är 6.000 ord ungefär med väldigt obegriplig text som kan ändras när som helst. Det är inte många som läser dem, utan det är många som bara godkänner. Och det är det som är en av de stora farorna, säger Bertoft. 

Dockan sparar dina uppgifter

Leksaken fungerar som en allvetande kompis, där familjen kan ställa frågor till dockan som denna kollar upp på nätet och sedan läser upp svaret på. Det hela blir till ett samtal mellan leksaken och konsumenten.

När man köper och kopplar upp leksaken måste man även lämna från sig ett antal uppgifter, bland annat sin e-postadress. Den internetuppkopplade leksaken sparar sedan uppgifter om konsumentens mönster och sökningar.  

– När alla dessa bilder läggs ihop – vad som sägs till dockan och konsumentens adress – kan de sälja uppgifterna till en tredje part. Då gäller det även vilka vanor man har, menar Bertoft.

Förutom detta har leksaken även ett antal dolda reklambudskap, där företag kan köpa in sig och bestämma vad dockan ska säga i hemmet. Enligt Jan Bertoft är ett exempel på dessa att leksaken kan nämna olika Disneyfilmer. 

Företaget inte fått några klagomål

När SVT söker företaget Top-Toy, som ligger bakom leksakerna, svarar de att de inte fått några klagomål, men att de följer utredningarna för att göra eventuella förbättringar. 

– Att de inte fått några klagomål är inte så konstigt, för det här har testats fram. Det vi vill är att både användarvillkoren och de säkerhetsbrister som finns – att man kan ta kontroll över dockan – ska rättas till, säger Bertoft.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.