– Jag tycker det här är bekymmersamt och vi jobbar jättemycket med hormonstörande ämnen, men det tar tid, säger miljöminister Lena Ek (C) till SVT Nyheter.
Lena Ek skulle gärna se hårdare lagstifning mot hormonstörande ämnen som till exempel triklosan och bisefenol, men säger att det inte är någon idé att Sverige går före EU:s lagstftning.
– Nej, det finns för- och nackdelar med gemensam europeisk reglering. Det är otroligt krångligt att gå före och det är bättre att vänta på den utvärdering som nu görs av danskarna inför kommande lagstiftning, säger Lena Ek.
Ny lagstiftning först om flera år
Danskarna håller nu på att se över triklosan och ska lämna in en översikt till den europeiska kemikaliemyndigheten. Inom kort ska EU-kommissionen presentera en strategi för hur man ska hantera lagstiftningen om hormonstörande ämnen inom ramen för Reach, EU:s rättsliga ram för hantering av kemikalier. Men det kommer ta flera år innan det arbetet är klart.
Hormonstörande ämnen i tandkräm
En av de produkter som den Europeiska konsumentorganisationen, BEUC i Bryssel, låtit testa är tandkräm. Colgate Total, till exempel, innehöll höga halter av det hormonstörande ämnet triklosan. De stora handelsföretagen som ICA, Coop och Apoteket, har valt att inte saluföra tandkräm som innehåller triklosan längre. Men något förbud mot ämnet vill branschorganisationen för kemtekniska konsumentprodukter, KTF, inte ha.
”Triklosan har många fördelar”
– Nej, fördelarna med att använda triklosan i tandkräm är större än nackdelarna. Triklosan är ett bakteriedödande konserveringsmedel som förebygger tandköttsinflammation och i sin tur tandlossning, säger Olof Holmer, vd för Kemisk-tekniska leverantörförbundet (KTF).
Men han får inte medhåll av Sveriges Tandläkarförbund.
– Vi tycker inte att man ska använda tandkräm med triklosan såvida man inte har fått det rekommenderat av sin tandläkare. Och ska absolut inte användas av barn, säger Gunilla Klingberg, ordförande Sveriges Tandläkarförbund.
Även om de stora dagligvarukedjorna inte säljer tandkräm med triklosan går det att hitta på den svenska marknaden.
– Ja, det förekommer en hel del olaglig parallellimport så det går att hitta, säger Olof Holmer på KTF.
Stämmer inte med innehållet
Triklosan är ett av Läkemedelsverket godkänt konserveringsmedel och ska innehållsdeklareras. Men de analyser den Europeiska konsumentorganisationen, BEUC, låtit göra visar att innehålllsförteckningen inte alltid stämmer överens med vad som faktiskt är i produkten.
– Vi hittar substanser som man inte har deklarerat, säger Sylvia Maurer, hälso- och miljöansvarig vid BEUC.