Socialminister Lena Hallengren (S) Foto: Ali Lorestani / TT

200 000 fler andningsskydd i månaden till svenska vården

Uppdaterad
Publicerad

200 000 fler andningsskydd per månad har säkrats till den svenska vården. Det bekräftar socialminister Lena Hallengren (S) under en presskonferens.
– Det är ett betydande tillskott, säger hon.

Antalet kan jämföras med de 100 000 andningsskydd som företaget Dräger tidigare har levererat varje månad.

– Vi kommer att leverera 200 000 enheter extra per månad. Det är andningsskydd av högsta filtreringsklass. Redan innan mars månads utgång kommer vi att börja leverera de här andningsskydden, säger Jonas Nykvist från Dräger.

Ej kommentera kostnaden

Lena Hallengren vill i nuläget inte kommentera kostnaden för leveransen av andningsskydden.

Trycket på vården och omsorgen är starkt, säger ministern. De som har möjlighet att hjälpa till med material ska kontakta Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB.

– Det finns brist på skyddsmaterial. Den bristen jobbar regering, myndigheter, regioner och företag intensivt med att avhjälpa, säger Lena Hallengren.

”Går inte att leva som vanligt”

Under presskonferensen riktade sig Lena Hallengren också till de som är över 70 år. Hon uppmanade dem att följa råden om att begränsa nära kontakter och att be om hjälp med saker som att handla mat.

– Jag vet att det är starka uppmaningar som kan ta emot för Sveriges aktiva och driftiga pensionärer, men även om det tar emot så är det viktigt för den grupp som byggde vår välfärd att förstå att det just nu inte går att leva som vanligt, säger ministern och fortsätter:

– Det handlar om att ge vårdpersonalen den bästa möjliga förutsättningen att göra sitt jobb.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.