Lena Hallengren om nya pandemilagen: Uppenbara brott kan ge böter

Uppdaterad
Publicerad

Verksamheter kan tvingas stänga och privatpersoner bötfällas. Det är några av konsekvenserna av den pandemilag som i dag ska klubbas i riksdagen. Om den godkänns börjar den gälla redan på söndag.

– Är det väldigt uppenbart att man bryter mot den kan man få penningböter, säger socialminister Lena Hallengren i i SVT:s Morgonstudion.

I dag fredag röstar riksdagen om den nya pandemilagen som syftar till att ge regeringen större möjligheter att agera för att stoppa spridningen av covid-19.

Det innebär bland annat att regeringen ska få möjlighet att besluta om tvingande åtgärder mot verksamheter som gym, sportanläggningar och köpcentrum. Men också om hur många personer som får samlas på allmänna platser och möjligheterna att stoppa kollektivtrafik.

Coronapandemin

Enligt socialminister Lena Hallengren är lagen tänkt att vara ett mer specifikt instrument i pandemibekämpningen än de råd och rekommendationer som i dag finns.

– Lagen som sådan är en ramlag. Det handlar om att kunna vara mer specifik så att det träffar lite bättre, säger Lena Hallengren i SVT:s Morgonstudion.

Börjar gälla på söndag

Om lagen klubbas igenom börjar den gälla på söndag. Enligt Hallengren är nästa steg i sådant fall att titta på hur den kan användas för att på olika sätt kunna reglera olika verksamheter.

– Först ut handlar det om det här med köpcentrum, handelsplatser, sportcenter, gym och privat uthyrning av lokaler för fester. Det är det vi ser framför oss, säger Hallengren.

Pandemilagen innebär även att privatpersoner kan bötfällas om de bryter mot de bestämmelser som satts upp, till exempel brott mot antalet personer som får samlas.

– Är det väldigt uppenbart att man bryter mot det kan man få penningböter. Men det är inte generellt en fråga om att den enskilda ska böta, det är mer riktat till verksamheter som bryter mot de åtgärder man ska vidta, säger Lena Hallengren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet