Foto: SVT/Scanpix

Levi-mordet tas upp igen

Uppdaterad
Publicerad

Mordet på israelen Yenon Levi i Rörshyttan 1988 utreds på nytt av polisen i Dalarna.

Utredarna hoppas att ny teknik ska lösa mordet som Thomas Quick frikänts från.

När Thomas Quick, som numera heter Sture Bergwall, i september 2010 formellt friades från mordet på Yenon Levi återupptog polisen i Dalarna direkt förundersökningen.

-Vi har tills nu minutiöst gått igenom hela utredningen med nya ögon och funnit skäl att arbeta vidare. Det finns saker man tidigare inte gått till botten med, säger Leif Nykvist, tillförordnad chef för våldsroteln hos polisen i Dalarna till TT.

Polisen letar dna

Polisen har gjort upp en plan över hur arbetet ska bedrivas under hösten.

-Vi ska höra flera personer och undersöka gamla fynd på brottsplatsen. Vi ska se om det med hjälp av ny teknik går att säkra dna-spår av olika föremål. Det gäller bland annat cigarettfimpar och en träpåk, förklarar Leif Nykvist.

Enligt Nykvist är det långt ifrån säkert att polisen kan säkra några dna-spår med tanke på den långa tid som gått.

En nordafrikansk man som tidigare figurerat i utredningen kan bli en av de personer som utredarna vill höra på nytt.

-Han kan komma att höras men allt beror på vad utredningen visar, inte minst den tekniska delen, säger Leif Nykvist.

Troligt mordvapen: träpåk

Yenon Levis var sommaren 1988 i Sverige för att besöka några släktingar. Hans döda kropp hittades den 11 juni vid en ödslig skogsväg utanför Rörshyttan. I närheten av kroppen låg en träpåk som han tros ha dödats med.

Thomas Quick erkände mordet och dömdes 1997 för dådet trots att bevisningen inte var övertygande. Han fälldes bland annat för att han kunde peka ut mordplatsen, berätta om mordvapnet och beskriva Levis kläder.

Drygt 12 år efter domen tog Thomas Quick tillbaka sitt erkännande. Mordet är ett av många som Quick felaktigt dömts för.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.