Lexbase frikänns i förtalsmål

Uppdaterad
Publicerad

Stockholms tingsrätt friade i dag i ett yttrandefrihetsmål sajten Lexbases ansvariga utgivare, som stämts för grovt förtal och förtal.

Sajten publicerar uppgifter i brottmål. 2014 väckte två personer som förekom på sajten enskilt åtal mot ansvariga utgivaren. En av dem krävde skadestånd.

Juryn anser dock att uppgifterna varken utgjort förtal eller grovt förtal.

”Förvånad och förstummad”

En av de målsägande, Torgny Jönsson, som genom sin förening Reclaim Justice försökt driva en grupptalan mot Lexbase, låter nedslagen när SVT når honom på telefon och säger att han väntat sig ett annat utfall av rättegången.

– Jag är förvånad och förstummad över hur juryn kan bortse från att den här typen av publicering inte kan ses som förtal.

Kommer ni att försöka gå vidare med ärendet?

– Vi har pratat om hur vi ska gå vidare och tingsrätten skulle ogilla detta. Det finns många andra personer som tydligt kan visa effekten av en sådan här publicering. Det är definitivt inte den sista rättsliga prövningen av den här verksamheten, säger Torgny Jönsson.

Vd: Glad och lättad

Försvarsadvokat Per E Samuelson, som under rättegången företrätt Lexbase vd Jonas Häger, berättar att hans klienter är nöjda.

– De är glada och lättade även om det här utfallet var väntat från vår sida, säger han och förklarar att utgången är självklar:

– Lexbase är ett utflöde av offentlighetsprincipen som säger att varje invånare har rätt att ta del av brottmålsdomar i tingsrättens arkiv. Det är en grundlagsskyddad rätt som var och en har rätt att utöva om man är nyfiken eller av andra skäl.

Många har i den debatt som varit kritiserat Lexbase för att missbruka offentlighetsprincipen, kan du förstå den invändningen?

– Nej, det kan jag inte. Den kritiken är felaktig. Är man kritisk får man göra det här till en politisk diskussionsfråga och ändra i grundlagen. Jag tror inte att landets riksdagsledamöter tycker det är en bra idé, om de tänker efter, säger Per E Samuelson.

Lexbase lanserades förra året och fick snabbt kraftig kritik. På sajten kan besökaren se om grannar och bekanta är dömda för brott genom att göra en sökning på en adress, personnummer eller namn. Sajten kritiserades delvis för brister som gjorde att oskyldiga drabbades, men också för att dömda kände sig utpekade.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Databas med domar

Mer i ämnet