Lexbase-grundare inför rätta

Uppdaterad
Publicerad

I dag ställdes utgivaren för den kontroversiella sajten Lexbase inför rätta. Två personer som menar att de hängs ut som brottslingar av sajten har stämt honom för grovt förtal.

På Lexbase omdiskuterade websida kan vem som helst snabbt få reda på om det finns en dom kring en person i ett brottmål eller ekonomiskt tvistemål. De som vill veta vad domen gäller får betala.

Stockholms tingsrätt ska nu pröva om det kan vara grovt förtal efter att två personer har väckt enskilt åtal mot Lexbase grundare och utgivare Jonas Häger.

Databas med domar

”Som en modern skampåle”

Den ene som stämt Häger är dömd för fortkörning och menar bland annat att andra på orten reagerat och tror att han är dömd för ett grövre brott. Den andre är Torgny Jönsson, tidigare dömd till bland annat sju års fängelse för grova bedrägerier.

– Man hänger alltså ut människor med namn och adress långt efter att påföljderna är avtjänade, långt efter att man sonat sitt brott fortsätter man hängas ut som en modern skampåle, säger Torgny Jönsson.

Nekar till förtal

Torgny Jönsson har genom sin förening Reclaim Justice försökt driva en grupptalan mot Lexbase och säger att han då kommit i kontakt med personer som fått sina liv förstörda genom att uppgifter om dem publicerats på Lexbase. Men Jonas Häger nekar till att publiceringen av uppgifterna skulle röra sig om förtal.

– Det här är ju ett väldigt utflöde av offentlighetsprincipen, varje svensk medborgare har rätt att ta del av innehållet i brottmålsdomar. Att göra det lättare för medborgarna att göra det är inget brott. Man kan vara kritisk, men det är inget brott, säger hans försvarsadvokat Per E Samuelson.

– Lexbase fungerar som en internetpublikation under ett utgivningsbevis, det betyder att när man publicerar något så ska det vara försvarligt, det ska finnas ett allmänintresse. Det finns inget uppenbart allmänintresse av att publicera en brottmålsdom efter att man avtjänat sitt straff, menar Torgny Jönsson.

”Omsatte fyra miljoner kronor”

Under förhandlingen idag fick Jonas Häger frågan hur stor Lexbase omsättning var under 2014. Efter att först ha sagt att han inte visste eftersom bokslutet ännu inte är klart kom ett svar

– Mellan tummen och pekfingret.. säg fyra miljoner kronor, svarade Jonas Häger

Förhandlingen fortsätter med slutpläderingar under fredagen. Straffet för förtal är dagsböter eller fängelse i högst två år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Databas med domar

Mer i ämnet