Splittrat Liberalerna efter förslaget med SD

Uppdaterad
Publicerad

Liberalernas val att lägga fram ett gemensamt förslag om migrationspolitiken med bland andra Sverigedemokraterna gick inte hem hos alla i paritets riksdagsgrupp. Enligt Joar Forssell, som sitter i partistyrelsen, handlar beslutet om signalpolitik.

– Att i det läge som L befinner sig nu gå ut med ett utspel som splittrar partiet är inte det vi behöver, säger Forssell.

Bara timmar före söndagens partiledardebatt i Agenda valde M, KD, L och SD att lägga fram ett gemensamt förslag om migrationspolitiken.

Förslagen innebär bland annat att grunden för uppehållstillstånd av humanitära skäl ska begränsas, att språkkraven skärps och att anhöriginvandringen kraftigt begränsas.

En fjärdedel reserverade sig

Det är det första förslaget som skrivs under av alla fyra partier. Men inom Liberalerna togs beslutet inte väl emot av alla. Över en fjärdedel av riksdagsledamöterna har reserverat sig mot förslaget.

– Det jag reagerade på var att man gick fram som en kvartett. Jag har hela tiden sagt att Liberalerna ska gå fram som ett enskilt parti i mitten och att andra sedan får stödja om de finner det lämpligt. Det gäller migratonsfrågan också, säger riksdagsledamoten Barbro Westerholm (L) som var en av dem.

Reservationen i riksdagsgruppen, som är en protest mot beslutet, handlar enligt flera ledande Liberaler inte om förslagen i sig utan om att initiativet tas tillsammans med SD. Enligt Joar Forssell, som sitter i partistyrelsen, skickar agerandet fel signaler.

– Att i det läge som L befinner sig nu gå ut med ett utspel som splittrar partiet är inte det vi behöver, säger Forssell.

I slutet på mars beslutade Liberalerna på sitt partiråd att ingå i en borgerlig regering efter riksdagsvalet nästa år, även om det kräver stöd av Sverigedemokraterna.

”Obefogad kritik”

Robert Hannah anser att söndagens gemensamma förslag är helt i linje med partiets nya riktning.

– Jag tycker att det är obefogad kritik. Vi har redan tagit ett partirådsbeslut där två tredjedelar av rådet stöttar den här linjen som vi nu använder oss av. Det blir bara konstigt om Liberalerna ska säga nej om tre andra partier vill göra gemensam sak med ens egna politik, säger Hannah.

– Det som händer nu är att Sverigedemokraterna blir stödparti till Liberalernas migrationspolitik. Det är precis vad som har hänt. Det är de som behöver förklara sig till sina väljare, inte vi, säger han.

Partiets gruppledare i riksdagen, Johan Pehrson, är inne på samma linje.

– Vi valde nyligen att kunna samtala om sakfrågor med alla partier. Men nu var det några som tyckte det här var jobbigt att andra ställde sig bakom vår politik, säger han.

Omröstningen i riksdagskammaren om migrationsfrågan sker i juni.

M, KD, L och SD:s gemensamma förslag på ny migrationspolitik

  1. Den nya grunden om uppehållstillstånd av humanitära skäl ska begränsas
  2. Krav på kunskaper i svenska och samhällskunskap för permanent uppehållstillstånd bör införas direkt i lagstiftningen.
  3. Undantagsmöjligheterna vad gäller kraven för permanent uppehållstillstånd ska begränsas.
  4. Skärpt krav på försörjning vid anhöriginvandring vad gäller alternativt skyddsbehövande.
  5. Undantagsmöjligheterna vad gäller försörjningskravet för anhöriginvandring ska begränsas.
  6. Andra kriterier för anhöriginvandring ska begränsas.
  7. Tidsfristen för kvotflyktingars anhöriginvandring ska begränsas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.