Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Liberalerna lyfter i opinionen – men för tidigt att jubla

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Liberalerna ser ut att lyfta i opinionen efter en tung mandatperiod. Men det är för tidigt att jubla för den nya partiledaren Johan Pehrson. Liberalerna befinner sig fortsatt under riksdagsspärren och det är mindre än hundra dagar kvar till valet.

Mats Knutson

Inrikespolitisk kommentator

Inget annat riksdagsparti har varit så uträknat som Liberalerna den här mandatperioden. Liberalerna har i flera undersökningar varit nere på 2,0 procent, vilket har skapat en växande oro inom partiet för möjligheterna att klara riksdagsvalet den 11 september. Ett alltför lågt opinionsstöd motverkar också chansen att få stödröster.

Nu kan en vändning vara på gång. Liberalerna ökar signifikant i SVT/Novus senaste väljarbarometer. En uppgång med 1,0 procentenhet innebär att partiet nu landar på 3,5 procent. Inget väljarstöd att skryta med egentligen, men för ett parti som legat så illa till, utlöser det sannolikt rena glädjeyran internt. För även om Liberalerna fortsatt ligger under riksdagsspärren skänker det här en strimma hopp åt ett parti som länge fruktat en annalkande sorti ur riksdagen.

Liberalernas öde även viktigt för oppositionen

Om det är ett trendbrott eller ej återstår att se. Även andra opinionsundersökningar indikerar dock en försiktig trend uppåt för Liberalerna samtidigt som förtroendet ökar för partiledaren Johan Pehrson. I så fall ökar Liberalernas chanser att klara riksdagsspärren den 11 september. Det är också uppenbart att partiledarbytet gett önskad effekt. Genom att byta ut Nyamko Sabuni mot Johan Pehrson har Liberalerna fått ökad medial uppmärksamhet och samtidigt kunnat signalera en nystart.

Inom Liberalerna växer nu förhoppningarna att partiet ska klara riksdagsspärren i höst. Ett ökat väljarstöd innebär också att partiet blir mer attraktivt för stödröster. Det parlamentariska läget innebär ju att Liberalernas överlevnad i riksdagen kan fälla avgörandet för om Ulf Kristersson (M) kan bli statsminister. Åker Miljöpartiet ur riksdagen samtidigt som Liberalerna klarar sig kvar ökar nämligen Kristerssons möjligheter att få titulera sig statsminister.

Liberalernas öde är alltså inte enbart en angelägenhet för Liberalerna som parti, utan också för de oppositionspartier till höger som vill erövra regeringsmakten efter valet i september. I övrigt visar SVT/Novus väljarbarometer inga statistiskt signifikanta förändringar jämfört med förra undersökningen. Över tid syns dock tydliga trender. Inte minst gäller det Centerpartiet, vars läge blir alltmer bekymmersamt. I juni 2021 fick partiet 9,4 procent i SVT/Novus väljarbarometer. Sedan dess har partiet förlorat väljarstöd och landar på 5,9 procent i den senaste väljarbarometern.

Ännu inget besked från Centerpartiet

Centerpartiets roll i svensk politik tycks inte vara alldeles enkel för väljarna att förstå. Partiet vill inte samarbeta med Sverigedemokraterna på högerkanten, men heller inte med Vänsterpartiet längst ut till vänster. I det tilltrasslade läge som råder i riksdagen har Centerpartiet dessutom både släppt fram Magdalena Andersson som statsminister och samtidigt röstat på ett sätt som inneburit att högeroppositionens budgetalternativ gått igenom.

Nästa vecka är det dags för en ny budgetomröstning då riksdagen ska fatta beslut om vårbudgeten. Ännu har Centerpartiet inte gett besked om hur partiet kommer att rösta. Också Socialdemokraterna backar något i SVT/Novus väljarbarometer, men nedgången är inte statistiskt signifikant och därmed svår att dra några slutsatser om. Socialdemokraterna ligger dock kvar på en nivå klart över valresultatet 2018.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.