Sverigedemokraterna tappar i skuggan av kriget

Uppdaterad
Publicerad

Små förändringar i SVT/Novus senaste väljarbarometer, men jämfört med läget innan Rysslands invasion av Ukraina har stödet för S ökat, medan SD tappat.

Likt mätningen i april är det små förändringar på månadsbasis, alla ligger inom felmarginalen jämfört med månaden innan.

Foto: SVT Grafik

Bilden förändras dock något om man jämför med hur opinionsläget såg ut före kriget. I mätningen i februari låg Sverigedemokraterna på 19,8 procent, i den senaste får de 17,9 procent. Första gången partiet är under 18 procent i mätningen sen mars 2021.

– Sverigedemokraterna har tappat sakta men säkert de senaste månaderna och har nu en statistiskt säkerställd nedgång sedan februari, säger Torbjörn Sjöström, vd på Novus.

S uppgång stannar av

Den andra säkerställda förändringen jämfört med innan kriget är Socialdemokraternas ökning 29,3 procent i februari till 31,8 i den senaste. Men den ökningen skedde mellan februari och mars och verkar nu ha stannat av.

– Vi såg en snabb uppgång direkt, och det är på den nivån Socialdemokraterna ligger kvar. Vi såg också i den senaste mätningen av förtroendet för partiledarna att Magdalena Andersson tappar, säger Torbjörn Sjöström.

Foto: SVT Grafik

Svårt för partierna under strecket

För Liberalerna och Miljöpartiet fortsätter kampen mot riksdagsspärren. Liberalerna, med nye partiledaren Johan Pehrson, klättrar visserligen något från bottennoteringen 2,1 procent, men det är som sagt inom felmarginalen och med en bit kvar till 4 procent. Miljöpartiet ligger kvar på 3,3 procent.

Fakta om undersökningen

Det är 3 541 slumpmässigt utvalda personer bland röstberättigade svenskar som har valt att delta och svarat i undersökningen. Frågan som ställts är: vilket parti skulle du rösta på om det var val idag? Undersökningen har genomförts per telefon, SMS och post under perioden 4 april – 1 maj. Resultatet ger en bild av hur röstberättigade svenskar tycker i frågan. Inom parentes visas ned/uppgång sedan senaste mätningen som publicerades i början av april.

Ett antal personer utöver de som tillfrågats i undersökningen har antingen inte gått att nå eller inte velat delta i undersökningen. Novus har kontrollerat att detta bortfall inte påverkar undersökningens resultat. Totalt utgör de som inte svarat 49 procent av det totala antalet tillfrågade som var 7 009 personer.

S 31,8% (-0,2)

M 21,0% (-0,5)

SD 17,9% (-0,8)

V 9,0% (+0,7)

C 6,9% (+0,1)

KD 5,9 (+0,2)

MP 3,3 ( – )

L 2,5% (+0,4)

Övriga 1,7% (+0,1)

Artikeln har uppdaterats efter nya uppgifter från Novus. I en tidigare version angavs att 6 943 personer tillfrågats i undersökningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.