Stabilt läge i opinionen – dåliga nyheter för L och MP som ligger under spärren. Foto: TT

Stabilt läge i opinionen – L och MP under spärren

Uppdaterad
Publicerad

Det är små förändringar i opinionen i SVT/Novus senaste väljarbarometer, vilket är dåliga nyheter för L och MP.

– Väldigt tufft för L och oroväckande för MP, säger Novus vd Torbjörn Sjöström.

Efter en månad där det mesta kretsat kring Rysslands invasion av Ukraina och ett osäkert säkerhetspolitiskt läge är opinionsläget relativt oförändrat. Socialdemokraterna är med marginal största parti med Moderaterna på en andra plats följt av Sverigedemokraterna i SVT/Novus senaste väljarbarometer, som inte innehåller några statistiskt säkerställda förändringar. 

Foto: SVT Design– De kraftiga förändringarna kom förra månaden i samband med Rysslands invasion, och då hade det också pågått en upptrappning under en period, säger Torbjörn Sjöström, vd på Novus. 

Inget lyft för L och MP

Små förändringar kan dock vara skäl till stor oro för vissa partier. Miljöpartiets balansgång kring riksdagsspärren fortsätter och Liberalerna är fortsatt är långt under. 
 
– Liberalerna har i princip aldrig legat så illa till. Det är bara vid ett fåtal tillfällen i början av mandatperioden som de varit över riksdagsspärren. MP är inte statistiskt säkerställt under spärren, men det ser illa ut när man är på fel sida av strecket. Det är femte undersökningen i rad och det skapar en ökad osäkerhet, säger Torbjörn Sjöström.

Små marginaler

Foto: SVT Design

Skulle valresultatet se ut som den här undersökningen innebär det en tät kamp om regeringsmakten, där MP och L skulle stå utanför riksdagen. Socialdemokraterna skulle kunna få en majoritet om de lyckas säkra ett samarbete med V och C. De tre partierna tillsammans skulle då ha 177 mandat, medan M, SD och KD skulle få 172 gemensamt, så det handlar om små marginaler med fem månader kvar till valet. 

Det är 3983 slumpmässigt utvalda personer bland röstberättigade svenskar som har valt att delta och svarat i undersökningen. Frågan som ställts är: vilket parti skulle du rösta på om det var val idag? Undersökningen har genomförts per telefon, SMS och post. Resultatet ger en bild av hur röstberättigade svenskar tycker i frågan.

Ett antal personer utöver de som tillfrågats i undersökningen har antingen inte gått att nå eller inte velat delta i undersökningen. Novus har kontrollerat att detta bortfall inte påverkar undersökningens resultat. Totalt utgör de som inte svarat 49 procent procent av det totala antalet tillfrågade som var 7809 personer.S                 32,0 (+/-0)

M                21,5 (+0,3)

SD              18,7 (-0,7)

V                 8,3 (-0,6)

C                 6,8 (+/-0)

KD               5,7 (+0,6)

MP               3,3 (+0,1)

L                  2,1 (+/-0)
 

Övriga          1,6 (+0,3)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer