Inför valet i fjol syntes Anna Starbrink på valaffischerna tillsammans med partiledaren Jan Björklund. Nu är hon på väg ut ur partistyrelsen. Foto: Erik Simander /TT

Liberalerna: Mer än halva partistyrelsen ska bytas ut

Uppdaterad
Publicerad

Liberalernas partistyrelse kommer att se radikalt annorlunda ut efter landsmötet i mitten av november, om valberedningens förslag går igenom. Anna Starbrink från Stockholm tror att hon petas för sina politiska ställningstaganden.

– I mitt fall har man nog uppfattat mig som lite besvärlig och därför har jag blivit avsatt och avpolletterats av den nya ledningen. Jag var ju väldigt tydlig med att jag ville ha Erik Ullenhag som partiledare och inte Nyamko Sabuni, säger hon till Svenska Dagbladet.

Hon hörde till dem som drev på för januariavtalet och hade gärna sett att Liberalerna tagit plats i regeringen.

– Den linjen uppfattas säkert som långtgående i ett läge när partiet verkar fundera på vägvalet framåt även om Nyamko Sabuni säger att vi ska hålla fast vid januariavtalet, säger Starbrink.

Enligt valberedningens förslag får elva av partistyrelsens medlemmar sitta kvar, medan 14 byts ut.

”Ingen sådan koppling”

Valberedningens ordförande Lars Persson Skandevall förnekar att Anna Starbrink byts ut för att hon inte stödde Sabuni.

– Någon sådan koppling finns inte. Vi har gjort en stor förnyelse och har diskuterat över 100 namn där Anna Starbrink var ett av dem, säger han.

Anna Starbrink har suttit i partistyrelsen i sex år och under lång tid varit partiets vårdpolitiska talesperson, men den posten har nu övertagits av Lina Nordqvist. Hon är även regionråd i Stockholm.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.