Foto: Janerik Henriksson/TT

Liberalerna: Otydligt budskap ledde till dåligt valresultat

Publicerad

Efter ett av partiets sämsta valresultat och opinionssiffror som ligger under riksdagsspärren har Liberalernas nu kommit fram till varför läget ser ut som det gör.
– Vi behöver verkligen jobba på att lyssna och berätta vad vi tror på och ha en långsiktig relation med människor, säger riksdagsledamoten Lina Nordquist, som har lett arbetet med valanalysen.

Sju personer med olika förtroendeuppdrag inom Liberalerna har analyserat varför partiet inte fick mer än 5,5 procent av rösterna i valet 2018.

Något som enligt analysgruppen ledde till det dåliga valresultatet var otydligheten som Allianspartierna gemensamt gav av hur partierna skulle förhålla sig till Sverigedemokraterna.   

– Till exempel sa Anna Kinberg Batra tidigt i mandatperioden att M tyckte att man kunde diskutera sakfrågor med SD. Det ville vi absolut inte göra. Det här har sedan dess försvagat Allianssamarbetet och trovärdigheten i samarbetet, säger Lina Nordquist.

På frågan om det inte är Liberalernas sätt att skylla ett dåligt valresultat på andra, säger hon:

– Vi kan bara ta ansvar för det vi själva gör. Vi tycker att vi var tydliga, men hörde att det klingade falskt när vissa Allianspartier hamnade i andra slutsatser.

Framgångsrikt i sakfrågor – dåligt valresultat

Ett av skälen till Liberalernas valresultat är paradoxalt nog att partiet har varit framgångsrikt i de sakpolitiska frågorna, vilket valanalysgruppen menar ledde till att partiet blev osynligt.

– Vi har gradvis fått mycket större gehör för vår syn på bland annat skola och EU, och då tror jag att konfliktytan försvinner lite. Nu driver nästan alla partier klassisk liberal utbildningspolitik och till och med Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna vill tona ned sitt motstånd mot EU.

Gruppen som har gjort valanalysen har satt ihop en lista på förslag som partiet behöver jobba med, där en punkt är att Liberalerna ska presentera en optimistisk framtidsbild av ett Sverige 2030.

– Vi ska inte blunda för problem, men vi ska bli tydligare med att vi ser en ljus framtid, säger Lina Nordqvist.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer