”På kort sikt kan det skapa förvirring”

Uppdaterad
Publicerad

Den öppna konflikten inom Liberalerna om regeringsbildningen har bidragit till partiets svaga opinionssiffror. Det säger den avgående partiledaren Jan Björklund i en intervju i Agenda.- När ledande företrädare har helt olika uppfattning blir man osäker på vart partiet är på väg.

Liberalerna har rasat i opinionen under och efter den långdragna regeringsbildningen. I SVT:s senaste Novus-undersökning har Liberalerna ett väljarstöd på 2,7 procent. Den siffran är inte statistiskt säkerställd, men det står klart att partiet i nuläget är under fyraprocentsspärren. I höstens riksdagsval fick Liberalerna 5,5 procent.

Samtidigt har Centerpartiet, som också släppte fram Stefan Löfvens regering, klarat sig betydligt bättre.

Jan Björklund som inte ställer upp till omval i höst säger att oenigheten inom partiet, där flera riksdagsledamöter ville släppa fram Ulf Kristersson som statsminister, kan ha orsakat de nu svaga opinionssiffrorna.

– Vi hade en väldigt öppen debatt som jag tror vi kortsiktigt tog skada av. När människor ser att ledande företrädare har helt olika uppfattning, så blir man osäker på var partiet står och vart det är på väg.

Han tror dock att det på lång sikt inte är någon fara för Liberalerna.

– I längden är det inget problem. När det finns olika uppfattningar i ett parti är det bra att de debatteras.

Jan Björklund säger också att Liberalernas och Centerpartiets väljarunderlag skiljer sig åt.

– Vi har en större andel allmänborgerliga väljare som är mer kritiska till detta (januariavtalet), säger Jan Björklund.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.